A fogínygyulladás oka, kialakulása, hajlamosító tényezői

Az egyik legalattomosabb betegség a fogínygyulladás. Alattomos, mert egy jó ideig nem okoz semmi problémát vagy fájdalmat. Ennek ellenére is érdemes nagyon komolyan venni, hiszen ha nem megfelelően kezeljük akkor a gyulladás súlyosbodhat, akár fogvesztéssel is járhat.

De mi okozza ezt a betegséget, ha már kialakult hogyan gyógyítható? Az első ok mindig az elhanyagolt szájhigiénia! Étkezéseink során a fogaink felszínén egy vékony, áttetsző baktériumokból álló réteg alakul ki. Ezt szaknéven dentális pakknak hívják. Ebben megtalálhatóak számunkra hasznos és káros baktériumok is. Ha valaki elhanyagolja a fogmosást, vagy megfelelő technikával teszi azt akkor ez a baktérium réteg elkezd nőni, erősödni, vastagodni.

Folyamatosan elszaporodnak benne a káros baktériumok, melyek egy idő után a fogat és az ínyt is elkezdik roncsolni. A plakk pedig elkezd fogkővé alakulni, amire már nem nyújt megoldást a fogmosás sem. Ilyenkor a fogkő felszínén minden étkezés alkalmával újabb és újabb réteg lepedék telepedik meg, ami egyre növeli a fogkövet. A rendezetlen, összetorlódott fogakon ez a probléma előbb előfordulhat, mivel több és sűrűbb a fogfelület amit nem lehet elérni rendesen fogkefével sem. Ilyen esetben kiemelten fontos dolog a fogsor megfelelő tisztítása.

allergia

Ha már túl késő, keressünk fel szakembert

Ehhez már érdemes szakember segítségét kérni. Át kell gondolni a probléma megoldását, esetleg fogszabályzással egyenesbe hozni a fogsort. A változatos étkezések, az elegendő mennyiségű fehérje, rost, vitamin és ásványi anyag bevitele is fontos lépés a fogíny gyulladás megelőzésében. A betegség alapban jól kezelhető, megállítható és gyógyítható kellemetlenség.

Első lépésként tanuljuk meg a helyes fogmosás mozdulatait, hiszen ez az alapja a lepedék réteg, a fogkő kezdemény eltávolításának. Fogkövet viszont mindenképp szakképzett orvos tudja csak eltávolítani. A fogíny gyulladást szinte lehetetlen időben észre venni, ezért ajánlott 5-6 havonta egy általános fogászati kontrollon részt venni.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>