A nyelvtanulás egészségügyi előnyei a tudomány szerint

Sokan úgy gondolják, hogy egy új nyelv tanulása csak a gyerekeknek való, mert egy bizonyos kor után már nem lehet kétnyelvűnek vagy poliglottnak lenni. A tudomány azonban bebizonyította, hogy bármilyen életkorban meg lehet tanulni egy új nyelvet, és hogy az új nyelv tanulása számos előnnyel jár.

Javított kognitív készségek

Egy új nyelv tanulásának egyik legkedvezőbb hatása közvetlenül az agyra, pontosabban a szellemi mozgékonyságra hat. Valójában ez nemcsak a fiatalokra, hanem az idősebb diákokra is igaz.

Ez derült ki az “Annals of Neurology” című folyóiratban közzétett kutatásból, amelyben intelligenciateszteket végeztek több angol anyanyelvű emberen tizenegy éves korukban és 70 éves korukban. A kutatás fő következtetése az volt, hogy azok az emberek, akik 70 éves koruktól kezdve két vagy több nyelven beszéltek, jobb kognitív képességekkel rendelkeztek, mint azok, akik csak egy nyelvet beszéltek.

Késlelteti az Alzheimer-kór kialakulását

Az egyik legfontosabb következtetés, amelyre a tudomány a két vagy több nyelvet beszélő emberekkel kapcsolatban jutott, kétségtelenül az, hogy ha náluk Alzheimer-kór alakul ki, az később fog bekövetkezni, mint azoknál, akik csak egy nyelvet beszélnek. Bár senki sem immunis erre a neurodegeneratív betegségre, a tudomány kimutatta, hogy a nyelvtanulóknál akár öt évvel később is kialakulhat, mint az egynyelvűeknél.

kulfoldikonyv

Növeli a szürkeállományt és az agy méretét

Amikor megtanulunk egy új nyelvet, az agyunk nyilvánvaló fizikai változásokon megy keresztül, és ezeket tudományosan is kimutatták. Egy Svédországban végzett tanulmány MRI-vizsgálatokkal kimutatta, hogy az agy memóriával kapcsolatos részei fizikailag megnőnek, ha egy új nyelv tanulása stimulálja őket.

Másképp érzékelik a szavakat

Egy másik tudományosan bizonyított tény a két vagy több nyelvet beszélő emberekkel kapcsolatban, hogy bizonyos szavakat gyorsabban képesek feldolgozni, mint az egynyelvűek, különösen, ha egy szónak két nyelven ugyanaz a jelentése.

+1 Megélhetünk belőle

Az sem utolsó szempont, hogy a nyelvtudásból meg lehet élni!

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>