A penész nem gyerekjáték, előzzük meg a kialakulását

Nincs annál rosszabb, mint amikor penész jelenik meg a falon! Nem számít, hogy milyen házban élsz, lehet az kastély, palota, panel vagy könnyűszerkezetes készház, akkor is találkozhatsz ezzel a problémával. Mit lehet tenni ellene? Ebben a cikkben erre keressük a választ.

Ha találkoztál már penésszel (ha ezt olvasod, akkor biztos), észrevehetted, hogy főleg a téli időszakban jelenik meg. Ez természetes, hiszen senki nem szeret hosszasan szellőztetni, örülünk annak a kevés melegnek, amit a minimumra tekert radiátorok adnak. Azonban az épület is érzi, hogy nem akarunk szellőztetni, és szépen, lassan vízpára keletkezik, ami tökéletes melegágya a penésznek.

Tény és való, hogy minden élőlény vízpárát bocsát ki, te, a családod és a kutyád is, de rátesz egy lapáttal a fürdőszoba használata. A fürdés és a zuhanyozás még több párolgást ad, de a mosogatás és ruhamosás is, főleg, ha valaki a lakásban tereget.

A penész azonban nem gyerekjáték, mivel káros az egészségre, és ha nem orvosoljuk időben, akkor komolyabb problémákat is okozhat!

Hogyan előzzük meg a penész kialakulását?

penesz

Ezt a kérdés sokan felteszik maguknak, viszont nem mindig könnyű megválaszolni. A penészt a hőhidak kialakulásával lehet elkerülni, de ehhez tudni kell, hogy pontosan mit értünk hőhíd alatt.

Vegyünk példának egy modern készházat, ahol a könnyűszerkezetes szerkezet mellé minőségi szigetelés jár. Amennyiben 22 fokos hőmérsékletet állítasz be, ellenőrizned kell a páratartalmat is. Úgy tartják, hogy az emberek leginkább az 50%-os párát szeretik, tehát most ezzel számolunk tovább.

A hőhidak a meleg levegő és a hideg fal találkozásánál fognak kialakulni, tehát gondoskodni kell arról, hogy a vízgőz ne csapódjon ki. 22 foknál (50% párával) ez nagyjából 10 fokon történik, tehát a falak hőmérsékletét mindig 10 fok felé kell tenni.

A páratartalmat úgy tudod szabályozni, hogy rendszeresen kinyitod az ablakot, és jól kiszellőztetsz. Szerencsére nem kell megfagynod sem, 10 perc szellőztetés bőven elég lesz.

De vigyázz! Ha szereted a házi arborétumot, akkor többször kell kinyitnod az ablakokat.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>