A vérnyomásmérők típusai

A vérnyomásmérőknek nagyon sokféle változatát ismerjük az orvostudomány révén, amelyek eltérő működési elvekkel és tulajdonságokkal rendelkeznek. Mivel nagyon sokan nem tudnak kiigazodni a vérnyomásmérők rengetegében, az alábbiakban összegyűjtöttük a jelenleg ismert összes típust, illetve jellemzőiket, hogy akik ilyen egészségmegőrzéshez használatos készülék vásárlása előtt állnak, megfelelően tudjanak dönteni az alternatívák közül.

Csuklós vérnyomásmérő

A csuklós vérnyomásmérő a kérdéses szerkezetek közül a leginkább pontatlan, és éppen ezért nem is alkalmas pontos mérésekre. Leginkább sportolóknak találták ki annak érdekében, hogy az intenzív gyakorlatok végzése során is nyomon tudják követni azt, hogy kvázi mit bír még a testük. A kérdéses típusnál a felhelyezést követően csuklónkat szívmagasságban kell tartanunk, hiszen így akár 20 Hg/mm-rel is pontosabb értékeket kaphatunk. A csuklós vérnyomásmérőt rendszerint csak 50 éves kor alatt alkalmazzuk, mert minél idősebbek vagyunk, annál inkább csökken ereink rugalmassága, ami szintén negatívan befolyásolja a mérés pontosságát. Egyik altípusa a felkaros vérnyomásmérő, aminek előnye, hogy mindig szívmagasságban található, ezáltal pontosabb mérést tesz lehetővé.

Felkaros, félautomata vérnyomásmérő

A felkaros, félautomata vérnyomásmérők rendszerint digitális kijelzővel és automata érzékelővel rendelkeznek, ámde kompresszor nélküliek, így a saját kezünkkel kell felpumpálnunk a mandzsettát a kívánt hatás elérésének érdekében. Mivel nincs kompresszor, ezért előnye, hogy sokkal tovább tartanak benne az elemek, és nincs különösebb meghibásodási lehetőség sem, hátránya pedig, hogy pontosan tudnunk kell, meddig és milyen gyorsan fújjuk fel a mandzsettát.

Felkaros, automata vérnyomásmérő

A vérnyomásmérők típusai

A vérnyomásmérők típusai

Ez a leginkább elterjedt változat a magyar otthonokban. A félautomatával ellentétben ebben egy külön kompresszor is található, ami automatikusan képes felfújni a mandzsettát, habár vannak készülékek, amelyek kapcsán mi élhetünk a beállítás lehetőségével. Ma már vannak olyan fejlett automata vérnyomásmérők, amelyek a felfújás során is mérnek, majd a leeresztéskor ismét, így a két értéket összevetve kalkulálják ki a pontos vérnyomásunk értékét.

Általánosságban kijelenthető, hogy az otthoni műszerek közül ezzel érhető el a legnagyobb pontosság, ugyanakkor ezek a legdrágább szerkezetek is. Amennyiben nincs elegendő pénzünk rá, akkor érdemes egy alapszintű automata vérnyomásmérőt választani, amely a célnak megfelel, de a tévedés esélyét (5-10 Hg/mm) számoljuk bele. Érdemes egyébiránt olyat választani, ami hálózati adatperrel is üzemeltethető, hiszen az elemek használattól függően átlagosan 1-3 hónapnál nem bírnak ki többet.

Felkaros, dual automata vérnyomásmérő

Ez egy speciális típus, amely két vérnyomásmérő módszert alkalmaz, ezáltal a levegő lüktetését és nyomását szenzorral vizsgálja, míg a szívnek az ereken közvetített hangját egy mikrofonon át érzékeli. Pontossága abból ered, hogy az orvosok a higanyos vérnyomásmérővel – amely kereskedelmi forgalomba nem kapható, így ebben a felsorolásban sem szerepel –, szintén utóbbi módszerrel határozza meg a pontos vérnyomást a sztetoszkóp segítségül hívásával. Mivel ilyen összetett módszerről van szó, ez az automata vérnyomásmérő a legpontosabb mindközül, ám éppen ebből a tulajdonságából, valamint az összetett technológiájából kifolyólag a legdrágább is, így csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy ilyet válasszanak maguknak.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>