Amikor rajongás lesz a szerelemből

Vannak olyan párkapcsolatok és párok – általában a tipikus papucsférjek és répafeleségek ilyenek –, akik már nem is szerelemmel vagy szeretettel, sokkal inkább megrögzött rajongással viseltetnek párjuk iránt. Ez az állapot ugyan a rózsaszín köd miatt úgy tűnhet, hogy mindkét félnek jó, azonban a gyakorlatban az egyik a szerelmével megfojtja a másikat, miközben a rajongó fél saját magát emészti fel gyakran magatehetetlenül.

Miért rossz mindez?

Ha valaki rajongásig szereti a másikat, az általában azt jelenti, hogy kizár maga körül mindent és mindenkit, így képes elhanyagolni akár a saját dolgait, ügyeit, barátait, esetenként pedig munkáját is, célja pedig, hogy minél több időt tölthessen szerelmével, és a lehető legtöbb kívánságát teljesíthesse neki. A legnagyobb probléma az ilyen kapcsolatban az, hogy aki túlságosan szeret, az a valóságban nem is szereti eléggé a másikat, csak a kötődését, a birtoklási vágyát és kényszerét próbálja meg kifejezni ilyen formában, ezáltal inkább mindent megtesz azért, hogy maga mellett tarthassa másikat, akár még legjobb barátaival is megszakítja a kapcsolatot, és legkedveltebb időtöltéséről is lemond azért, hogy együtt lehessen szerelmével.

Mindezzel csak egy probléma van: ezzel a dologgal teljesen megfojtja a másik felet, olyannyira ráakaszkodik, hogy az egyre inkább terhessé válik, és mivel már semmi más felfoglaltsága nem maradt a rajongó félnek, ezért lényegében minden percüket együtt kényszerülnek tölteni, ami még soha nem használt egyetlen kapcsolatnak sem. A feleknek ugyanis szükségük van minimális magánéletre még összeköltözés esetén is, amit egy rajongásig fajult szerelem esetében esélytelen megélni. Mindeközben a hős szerelmes elvárja azt, hogy párja is szakítson azokkal a szenvedélyekkel, esetleg barátokkal vagy barátnőkkel, akik számára nem szimpatikusak, mert ő is megtette korábban, noha erre senki sem kérte. Ez pedig csak újabb konfliktusforrásokhoz vezet majd.

Amikor rajongás lesz a szerelemből

Amikor rajongás lesz a szerelemből

Főként a nőket érinti a probléma

A túlszeretés problémája általában a nőket érinti, de az érzékenyebb férfiak is szenvedhetnek ilyen problémától. A háttérben általában valamilyen gyermekkori sérelmek, de mindenképpen pszichológiai problémák állnak, hiszen egyáltalán nem normális az, ha egy pár egyik tagja teljesen kizár mindent és mindenkit maga körül azért, hogy a szerelmével lehessen. Az ilyen kapcsolatok szinte kivétel nélkül szakítással vagy válással végződnek, ha nem előbb, akkor utóbb, hiszen biztosan elérkezik majd egy olyan pont a pár életében, amikor ezt a túlzott rajongást már nem lehet sem kivitelezni, sem tolerálni. Ilyen például egy gyermek születése, ami olyan drasztikus változásokra kényszeríti a feleket, hogy abba a rajongó szerelmes általában beleroppan.

Éppen ezért ez a tudatállapot soha és semmilyen formában sem szül egészséges párkapcsolatot, és amennyiben csak a nyomát is érzékeljük ennek, húzzuk be a gyeplőt, és figyeljünk párunkra azért, hogy nehogy bekövetkezzen a katasztrófa.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>