Az agysebészetben is segítséget nyújthat a 3D nyomtatás

Mióta megjelent a 3D nyomtatás a piacon, az élet számtalan területén rendkívül eredményesen és sikeresen alkalmazzák. Az ipari méréstechnika kapcsán például korábban nagyon súlyos összegekbe került egy prototípus előállítása a mérések kalibrálásához, egy 3D nyomtatóval azonban pár perc alatt, egy valódi prototípus költségeinek töredékéből előállítható egy méretarányos makett, amely ideális célt szolgál a szükséges folyamatokhoz.

A 3D nyomtatók azonban valóban mindenhová betörnek, így a legfrissebb hírek szerint az egészségügyben is egyre nagyobb hasznát veszik majd az orvosok és a kutatók, ezáltal például hatalmas előrelépést lehet majd elérni vele az agysebészet területein.

Csökkenne a műtéti kockázatok száma

A Mount Sinai Kórház alkalmazottjai voltak az elsők a sorban, akik a gyakorlatban is megtapasztalhatták az intézmény Gyors Prototípus Készítő laborjában, hogy milyen is egy igazi agy prototípusán dolgozni és gyakorolni annak érdekében, hogy elegendő szakértelmet, tudást és gyakorlatot szerezzenek ahhoz, hogy a műtőbe lépést követően csökkentsék az olyan problémák számát, mint a kóros értágulatok műtésének kockázata. A szaknyelven aneurizmának, avagy ütőértágulatnak nevezett probléma kapcsán már ismert, hogy az érfalak és a kötőszövetek gyengesége miatt alakulnak ki, aminek hatására műtétek nélkül óriási belső vérzés, avagy agyvérzés alakulhat ki, ezáltal nagyon fontos a szakszerű operáció elvégzése még a jelentősebb probléma kialakulása előtt.

Az ilyen műtétek azonban elképesztően kockázatosnak tekinthetők, de a 3D nyomtatásból fakadó modern technológiák révén az orvosok manapság már jelentősen csökkenteni tudták a beavatkozásból fakadó rizikófaktort. A 3D nyomtatás orvosi alkalmazási és lehetőségei szinte korlátlannak tekinthetők, így nem meglepő, hogy a szakemberek a műtéti előkészületek, vagy a műtéti gyakorlatok megszerzése kapcsán is nagy hasznot tudnak húzni belőle.

Az agysebészetben is segítséget nyújthat a 3D nyomtatás

Az agysebészetben is segítséget nyújthat a 3D nyomtatás

Az agyban keletkező aneurizmák kezelésének egyik legismertebb módja ugyanis az, hogy az orvosok egy aprócska csipesszel kvázi elzárják az ér nyakát, amivel meg tudják gátolni annak további növekedését, vagy esetleg későbbi megrepedését. Ehhez a beavatkozáshoz azonban elengedhetetlenül szükséges a páciens koponyájának felnyitása, hiszen kizárólag így lehet azonosítani és pontosan feltérképezni az adott területet.

Itt jön képbe a 3D nyomtatás

A 3D nyomtatási és modellezési technológiák jóvoltából azonban ma már lehetőség van arra, hogy az orvosok még a koponya felnyitása és a műtét megkezdése előtt alaposabban is szemügyre vegyék a kérdéses aneurizmát. Ehhez nincs szükségük másra, mint egy legalább 7- Tesla térerősséggel dolgozó MRI egységre, amivel megalkothatnak egy olyan háromdimenziós gépet, amelynek segítségével a legfejlettebb 3D nyomtatók képesek lesznek elkészíteni egy 100 százalékban egyező modellt, amelyet nem csak egy képernyőn vehetnek szemügyre az orvosok, hanem akár fizikai valóságban is.

A műtétre készülő szakemberek ennek köszönhetően teljesen pontosan meg tudják határozni a sérült érfalak helyzetét, sőt kinyomtathatják a teljes érhálózatot is, amivel a teljes műtétet előre felépíthetik, sőt le is bonyolíthatják, ezáltal a koponya felnyitását követően az operációval már lényegesen kisebb lesz a rizikófaktor, és a siker esélye is jelentős mértékben növelhető lesz. Az orvosok a méretarányos modellt szemléltetésre, pontos mérések elvégzésére, de akár a műtét során segítségképpen is felhasználhatják majd, amivel még tovább csökkenthető a beavatkozásból származó rizikófaktor.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>