Az egészséges alvás titka: a teljesen sötét szoba

Az egészséges élet egyik alap eleme az alvás. Az igazi mély, pihentető alvás mely után frissen ébredünk fel. Manapság az emberek a rohanó világnak köszönhetően sokkal kevesebbet alszanak, mint kéne, ez pedig rányomja a pecsétet a mindennapjaikra.

Nagyon lényeges az is, hogy milyen körülmények között térünk nyugovóra. Jó, ha lefekvés előtt a hálóhelyiséget alaposan kiszellőztetjük.

Az ideális hőmérséklet az alvásra, 19-20 Celsius fok körül mondható, a hálószoba pedig legyen mindig csendes és sötét. Sötétítéshez használhatunk sötétítőfüggönyt, reluxát, de a legjobb megoldás, ha az ablakokra redőnyt szerelünk. Ez zárja legjobban el a kinti fényeket, így nem kell kora reggel a párna alá dugnunk a fejünket csak azért, mert felkelt a nap.

Az alváson kívül miért jó még a redőny?

A redőnyök legfontosabb feladata az, hogy a beszűrődő fény mennyiségét szabályozza, de emellett más pozitív tulajdonságokkal is bír. Ilyen például az, hogy a lakás sokkal jobban megtartja a hőmérsékletét, ha az ablakokon redőny van. Ez minden évszakban igaz.

Mennyibe kerül egy redőny?

Ha leeresszük a redőnyt, a nyári hőségben jelentősen csökkenti a lakás hőmérsékletét. Lényegébe kint tartja a meleget. A kis lamellák között pedig otthonunk megfelelően tud szellőzni. A téli hidegben pedig a leengedett redőny remekül gátolja a ház belső terének hőleadását. De ez persze függ a redőny fajtájától, szerkezetétől és anyagától is. Hosszú távon mindenképpen az alumínium redőny előnyösebb, hiszen ezek sokkal masszívabbak és az élettartamuk akár több évtized is lehet.

Az egészséges alvás titka: a teljesen sötét szoba

Az egészséges alvás titka: a teljesen sötét szoba

Az alumínium redőny belsejét purhab tölti ki, mely nem csak hőszigetelés, hanem hangszigetelés szempontjából is meglehetősen jó. A redőnyök nem csak árnyékolásra valók, de a fűtési időszakba a leeresztett redőnyök jelentősen csökkentik a fűtési költségeket. Nem is gondolnánk, de akár 20%-al is kevesebb lehet a fűtés számlánk hónap végén, hiszen a redőnyök az ablak előtt egy harmadik szigetelő réteget képez otthonunkon. Azonban a szigetelő hatásuk természetesen függ az ablakok állapotától, nagyságától és korától is.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>