Az európai átlaghoz képest csökkenhet hazánkban a munkanélküliség 2015-ben

Az utóbbi években és évtizedekben Magyarország egyik legnagyobb problémáját határozottan a munkanélküliség jelentette, amivel kapcsolatban még mindig van hová fejlődnünk. A legfrissebb statisztikák alapján azonban úgy tűnik, hogy legalább az Európai Unió átlagához mérten már jobb eredményeket tudunk felmutatni, idén ugyanis a Business Europe elemzői szerint a kontinens átlagához képest alacsonyabb lesz a munkanélküliség az országban.

Az elemzők a legfrissebb eredmények alapján Európában átlagosan 9,9 százalékos munkanélküliségi rátát várnak a 2015-ös esztendőben, és bár főleg a keleti államok azok, amelyek ezt a határt felülről súrolják, Magyarországon idén sokkal alacsonyabbat várnak a spekulánsok.

Ehhez hozzátartoznak a gazdasági változások is, hiszen míg Európában átlagosan 1,6 százalékos GDP-növekedés várható, addig hazánkban ennél lényegesen magasabb, 2 százalékos emelkedésre számítanak az elemzők, amivel az ország a korábbi alsó mezőnyből felkúszott a középmezőnybe, és még az is megtörténhet, hogy elérjük a gazdasági növekedés tekintetében a 10. legjobb helyet. Ugyanezen elemzés a 2015-ös esztendő tekintetében 1,9 százalékos GDP-növekedésre számít a 28 tagállamban, miközben az inflációt 1,6 százalékosra értékelik, a munkanélküliségi rátát pedig közel 10 százalékosra.

Az európai átlaghoz képest csökkenhet hazánkban a munkanélküliség 2015-ben

Az európai átlaghoz képest csökkenhet hazánkban a munkanélküliség 2015-ben

A Business Europe elemzői kiemelték, hogy ezzel kapcsolatban az unió egyes tagállamai között akár nagyon jelentős eltérések is lehetnek, hiszen a gazdasági recesszió másként érintette az egyes országokat. Példának okáért, míg Ausztriában és Németországban egészen elenyésző, alig 5 százalék körüli a munkanélküliség, addig például a válság által rendkívüli mértékben sújtott Spanyolországban, illetve Görögországban még mindig 25 százalékos munkanélküliségre számítanak. Magyarország ehhez képes a várható eredmények alapján nagyon jó kilátásokkal rendelkezik, a tagállamok között ugyanis a 15. helyen áll a várható 9,5 százalékos eredménnyel, ami lényegesen jobb eredmény az elmúlt évek adatihoz mérten.

Az elemzők ezen felül alig 3 százalékos inflációs rátával számolnak, ami ugyan rosszabb, mint tavaly, ellenben még így is bőven hozza az uniós átlagot, illetve egyensúlyozza a fentieket, hogy ezzel szemben 1,5 százalékos GDP-növekedés is várható az országban.

A Business Europe elemzőinek véleménye szerint a legtöbb tagállamban arra lenne szükség, hogy egy határozott stratégia mentén ambiciózus munkaerő-piaci reformok menjenek végbe azért, hogy a munkanélküliségi értékek – amelyek az unióban még mindig ijesztő méreteket öltenek – gyorsan és lényegesen csökkenhessenek. Nagyon fontos lenne ezen túl mielőbb orvosolni a kis- és középvállalkozások finanszírozási rendszerét, illetve komolyabb lépéseket tenni az egységes piac fejlesztésének érdekében, főként a digitális technológiák, a telekommunikáció és az energiaszektor tekintetében, amelyek lényegesen javítanának a fenti kilátásokon.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>