Elromlott vagy koszos lett? Szedd szét magad a távirányítót!

A mai televíziók esetében az egyik legsérülékenyebb, és leggyakrabban meg is sérülő kiegészítő a távirányító. Több évnyi használat után gyakran válnak működésképtelenné, esetleg problémássá, amit elhasználódás, de akár kosz is okozhat. Sokan ilyenkor azonnali cserét alkalmaznak, holott nem kizárt, hogy egy kis tisztítással könnyedén újjá varázsolhatjuk a vezérlőt.

Ehhez nem is kell más, mint egy kisebb csillagcsavarhúzó készlet, egy kis denaturált szesz vagy tisztító spray, egy fülpiszkáló, valamint egy kis kreativitás.

Kezdjük elölről

A távirányító szerelésének első lépéseként szét kell szednünk a szerkezetet, amihez az elemtartó fedelét eltávolítjuk, és kivesszük belőle az elemeket. Ekkor már látjuk, hogy csavarok tartják-e a készüléket, esetleg a mai „jól bevált” módszereknek köszönhetően préselt módszerrel csak össze van pattintva a távirányító alsó és felső része. Ha van benne csavar, távolítsuk el, és a távirányítónak automatikusan szét kell nyílnia, ha nincs, akkor próbáljuk meg szétpattintani egy csavarhúzóval. Több esetben is elcsúsztatva helyezik egymásra a fedőlapokat, próbáljuk meg tehát csúsztatni őket egymáson, vigyázva hogy a műanyagok el ne törjenek.

Ha szétcsúszott a távirányító alsó és felső felülete, elénk tárul a gombsor, valamint a nyomtatott áramkör is. itt már diagnosztizálhatjuk az esetleges hibát, hiszen amennyiben a gombok belülről is kopottak, esetleg a nyomtatott áramkör koszos, kormos hatást kelt, akkor az ellehetetleníti a használatot. A tisztításhoz kenjünk egy kis denaturált szeszt vagy tisztító spray-t egy fülpiszkáló végére – ne sajnáljuk –, és finoman dörzsöljük le a szennyeződést a nyomtatott áramkörről úgy, hogy a nyákot ne sértsük meg. Ugyanezzel a módszerrel tisztítsuk meg a nyomógombok belső, fekete egységeit is. Amennyiben ez megtörtént, a nehezen működő, vagy egyáltalán nem működő gombok problematikáját könnyedén elháríthatjuk.

Elromlott vagy koszos lett? Szedd szét magad a távirányítót!

Elromlott vagy koszos lett? Szedd szét magad a távirányítót!

Nézzünk a mélyére

Ha már egyszer szétszedtük a távirányítót, érdemes alaposabban is kitakarítani a nyomógombok vájatát, amiben rengeteg szennyeződés tapad meg, akárcsak a gombsor felső részét. Ehhez is használhatunk alkoholt – hiszen fertőtlenít –, de a szimpla szappanos víz, sőt a sima víz is megfelelő lesz. Mielőtt a vezérlőt összeillesztjük, hagyjuk megszáradni a letisztított alkatrészeket, ami az alkohol illékonyságának köszönhetően nem vesz igénybe túl sok időt. Ha a távirányító ezt követően sem működik, érdemes elgondolkozni a cserén.

Amit érdemes kiemelni, hogy a távirányítókat a legtöbbször maguk az emberek teszik tönkre azzal, hogy nem ismerik fel időben a lemerülő elemeket. Ha ugyanis probléma akad, azonnal erősebben kezdik el nyomkodni a gombokat, márpedig ezzel csak nagyobb kárt okoznak, hiszen tönkretehetik az érzékelőket, és akár az elektronikát is, amit nem lehet olyan könnyen javítani, mint például kitakarítani egy kevéske koszt.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>