Érdemes-e pert indítani orvosi műhiba miatt?

Sajnálatos módon többen is megállapították, hogy a magyar jogrendszer legalább olyan sok sebből vérzik, mint hazánk egészségügyi ellátórendszere, hiszen mindkét esetében ugyanolyan kiszolgáltatott. Elég csak az orvosi műhibákra gondolni, melyek gyakran emberi életeket tehetnek tönkre. A kérdés csak az, hogy feledtetni tudja-e velünk ezeket a problémákat bárminemű kártérítés, és egyáltalán érdemes-e pert indítani ilyen esetekben?

Mire számíthatunk egy ilyen pertől?

Az orvosi műhiba miatt számtalan kár érhet minket vagy hozzátartozóinkat. Az általános haláleset mellett életünk végéig tartó fogyatékosság, csökkent munkaképesség és hasonlók is előfordulhatnak. Ilyenkor súlyosan megromolhat az egészségünk, nehezebben vagy nem tudunk dolgozni, ellenben pénzre lenen szükségünk. Ilyenkor merülhet fel a kérdés, hogy 5 évnyi pereskedés, idegeskedés és rengeteg pénz kifizetése után vajon mit ér nekünk a megkapott 5 millió forint, aminek közel a felét rögtön elviszik az ügyvédek, további egy milliót pedig az addigi költségek. Főként ennek ismeretének hiányában csodálkoznak gyakran az orvosi műhibával foglalkozó jogászok, akik nem értik, hogy miért olyan kevés itthon az orvosi műhiba per. Leginkább azért, mert a magyarok nem amerikaiak, akik egy rosszul betömött fog miatt is feljelentik orvosukat, viszolyognak, félnek az érthetetlen jogrendszer útvesztőitől.

Márpedig orvosi műhibák mindig voltak, vannak és lesznek is, hiszen az orvos is ember, aki hibázhat, tévedhet, a betegek többsége pedig rendszerint belenyugszik vagy elfelejti a történteket, hiszen az éveken át tartó pereskedéssel nem a doktoron, sem a kórházon, hanem csak saját magán állna bosszút. Persze mit várunk abban az esetben, ha a magyarok nemhogy feljelentést nem tesznek egy élet-halál kérdéséről szóló műhiba kapcsán, hanem még azt is eltűrik, ha az orvosok vagy a nővérek gyakran emberhez méltatlan módon bánnak velük. Példának okáért sokan bármit elviselnek, és még csak eszükbe sem jut, hogy esetleg ilyen esetekben felhívjanak egy betegjogi képviselőt. Persze ez nem véletlen, hiszen sokan azt sem tudják, hogy ilyenek léteznek, sőt mi több, a jogrendszerünk olyan alapvető hiányosságoktól szenved, hogy rengetegen a megalázóan alacsony összegek miatt inkább valóban ráhagyják az egészet a rendszerre, és örülnek annak, hogy megúszták élve – még ha egész életükre nyomorékokká is váltak. Amerikához pedig ne hasonlítsuk az itthoni helyzetet, hiszen míg itthon 5 millió forint, addig odakint 5 millió dollár a kártérítés, vagyis forintban milliárdos nagyságrendű is lehet egy ilyen hiba, ami nyilván itthon is elég komoly ösztönzés lenne több hasonló per indítására.

Érdemes-e pert indítani orvosi műhiba miatt? (kép: ugyvedipraxis.hu)

Érdemes-e pert indítani orvosi műhiba miatt? (kép: ugyvedipraxis.hu)

A maga ügyvédi árak is visszatartó erőt képviselnek

Amennyiben arra a kérdésre keressük a választ, hogy miért nem indul hazánkban több orvosi műhiba miatt folytatott per, akkor kijelenthető, hogy a nevetségesen alacsony kártérítés mellett a túl magas ügyvédi pénzek is visszatartó erőt képviselnek. Normális ember ugyanis a szerencsejátékra sem költ egy fityinget sem, márpedig egy ilyen per hasonlóképpen zajlik: először kisebb pénzek mennek bele, de a sok kicsiből összejön egy nagyobb, ami már akkora lesz, hogy nem lehet kiszállni belőle. A legnagyobb baj pedig, hogy akár tetszik, akár nem: a legtöbb esetben a bírón és az ügyvédek hozzáállásán is múlik, hogy nyerünk-e vagy sem. A bíró, ha akarja, akkor figyelembe veszi a szakértői véleményt, ha éppen olyan napja van, akkor pedig nem, egyszóval nincs olyan jogrendszerünk, ami egy ilyen pert megalapozna.

Ami pedig nagyobb tragédia, hogy sokan vesztett per esetén nem tudnák kifizetni az ügyvédet. Habár nyilván az ő érdeke is, hogy nyerjenek az ügy győzelemmel záruljon, de ha egy 5 milliós perértékű ügy elveszik, akkor még abban az esetben is több százezer forintot kell kifizetnünk ügyvédre, ezáltal egy ekkora összegnél alsó hangon 5 – 7,5 százalékos ügyvédi munkadíjat kell számolni. Mindemellett a per illetékét, valamint az ellenfél perköltségét egyaránt nekünk kell állni, sőt mi több, az úgynevezett szakértői díjat is, ami a perköltség 6 százaléka. Ha mindezt kiszámoljuk, a végösszeg akár milliós nagyságrendű is lehet.

Amennyiben az ügyben nyerünk, és megkapjuk az 5 millió forintos kártérítésünket, az ügyvéd ebből alsó hangon elvisz 20-30 százalékot, valamint 27 százalék áfát, és ha szerencsénk van, a munkadíj a sikerdíjból kerül levonásra, ha úgy állapodtunk meg. Mindezen felül egy per nagyon sokszor évekig eltarthat, és elképzelhető, hogy 5-6 évvel később sem kapjuk meg a pénzünket, az orvos is tovább praktizálhat, és előfordulhat, hogy annyira megszorulunk anyagilag, hogy már a peren kívüli megegyezést, és a vele együtt járó aprópénzt is elfogadjuk csak azért, hogy kikeveredjünk ebből az egészből.

Forrás: ugyvedipraxis.hu – Budapesti Ügyvédi Iroda

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>