Esküvői szokások régen és napjainkban

Az esküvő mindenki életében meghatározó esemény. Mióta világ a világ, a menyegzőnek a közösségek is nagy jelentőséget tulajdonítottak. Olyan alkalom ez, ami határt húz a felhőtlen gyermeki világ és a dolgos felnőttkor között.

Az esküvővel kapcsolatos szokások folyamatos változásokon mennek keresztül. Mindig új hatások érik, nagyszüleink és dédszüleink még egészen máshogy házasodtak. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül összeszedtünk néhány pontot, amelyek szemléltetik ezeket a változásokat.

Az esküvőhöz való viszony

Régebben a válások száma viszonylag alacsony volt, ezért az esküvőt egy örök érvényű szerződésnek tartották. A válás a közösség szemében szégyenteljesnek számított, tehát csak nagyon ritkán került sor rá. Más kérdés, hogy mennyire volt jó fenntartani egy rosszul működő házasságot.

Az esküvő fontossága ugyan nem változott, de már egyre kevesebben tartják érvényteleníthetetlennek. Nem kelt nagy botrányt az sem, ha valaki többször köt házasságot.

Az esküvőre való készülődés

Régen szokás volt, hogy a lányos házaknál az esküvőt megelőző napokban összegyűltek a család nő tagjai. Közösen sütöttek és főztek a nagy eseményre. Sokszor mindenki azt készítette, amiben a legjobb volt. Bár összetartóbb közösségekben ez a szokás még most is él, a catering cégek népszerűsége töretlenül növekszik.

A felszolgált ételek

Tájegységenként ugyan lehetett némi változás, de a 20. században a hagyományos magyar lakodalmakon a következőképpen nézett ki a menüsor. Az étkezés mindig húslevessel kezdődött, ez lehetett marha, disznó vagy valamilyen szárnyas is. A levest pörkölt, rántott hús és fasírt követte. A század elején a káposztás ételeknek is nagy divatja volt. Desszertként házi süteményeket szolgáltak fel. Itt még véletlenül se a mostani lagzis süteményekre gondoljunk, mert azok a szocialista cukrászat mintáit vették át.

eskuvo

Az ételek tekintetében mi, magyarok kevés kompromisszumot ismerünk, ezért a leves általában mai napig szerepel a menüsor ételei között. De a leves előtt egyre több helyen szolgálnak fel valamilyen előételt is. A hidegen tálalt kacsamáj vagy libatepertő például nagy kedvencnek számít. A lakodalmi asztalokon pedig a tradicionális magyar ételek mellett vagy nem ritkán azok helyett, más nemzetek ételei is helyet kapnak.

A lakodalom helyszínei

Pár évtizede még hatalmas sátrakat állítottak az udvarokon és ott ülték a lakodalmat. Ezzel szemben a mostani párok szívesen választják a terembérlést is. Minél drágább egy esküvő, annál fényűzőbb maga a helyszín. A kastélyok és paloták báltermei, illetve parkjai az esküvők és lakodalmak kedvelt helyszínei lettek.

Fellazult szokások

Tipp a nászéjszakára

Régen az esküvőnek egy meghatározott menet szerit kellett zajlania, ettől nem igazán lehetett eltérni. Volt például az úgynevezett menyasszony kikérés, amikor a vőlegény rokonsága a lányos házhoz ment, ahol egy ceremónia keretei között kikérték a lányt. A vőfély ilyenkor egyfajta búcsúztatást is végzett és megköszönte a lány szüleinek a gondoskodást.

A hozomány átadásának is meg volt a maga menete. De azt is pontosan kijelölték, hogy a násznép milyen úton vonulhat a templomig. Ezek a szokások szépen lassan elfelejtődnek, a modern esküvők gyorsabb menetben zajlanak. A szertartás 50 percet vagy maximum két órát ölel fel, aztán kezdődhet is a lakodalom.

Szokások ide, vagy oda, az esküvő mindig világraszóló esemény marad. Még akkor is, ha csak szűk családi körben, egy kis étteremben tartják.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>