Ezek a tapétázás előnyei a festéssel szemben

A legtöbb otthonban mind a mai napig inkább a hagyományos, mész alapú festéssel színesítik, illetve fertőtlenítik a falakat a családok, és csak nagyon ritkán alkalmaznak tapétát.

Mondhatjuk tehát, hogy a tapétának jelenleg nincs éppen fénykora, holott ez a módszer sokkal több előnnyel rendelkezik, mint azt gondolnánk, így például összességében a tapétázás lényegesen előnyösebb is lehet a festéssel szemben.

A fal burkolásának négy módja

A modern világban a falak burkolásának nagy általánosságban négy típusát, négy főbb csoportját különíthetjük el – természetesen a számtalan alternatív módszer mellett. Ezek a festés mellett a csempézés, a fával, avagy lambériával való burkolás, valamint az imént emlegetett tapétázás. Hogy hova és ki melyiket alkalmazza, az a legtöbb esetben szinte csak ízlés kérdése, ellenben kijelenthető, hogy például faburkolat nyilván ritkán kerül fürdőbe, és csempéket sem nagyon szokás hálószobában alkalmazni.

A tapétázás vitathatatlan előnyei

A tapétázás egyik legnagyobb és legvitathatatlanabb előnye nem más, minthogy esztétikailag sokkal szebb, mint egy hagyományos festett fal. Egy festéssel ugyanis soha nem tudjuk visszaadni azt a természetes szépséget, amit a mai, modern, magas minőségű nyomtatással készült tapétákkal elérhetünk. Nyilván bizonyos esetekben igen, de mindenki nem született festőművésznek, vagy nincs pénze felfogadni egyet azért, hogy kifesse a hálószobát. Egy tapéta esetében is szinte végtelennek, de minden esetben rendkívül változatosnak tekinthetők az egyes színárnyalatok, így konkrétan olyan mintát alkalmazunk a falon, amilyet csak szeretnénk.

Ezek a tapétázás előnyei a festéssel szemben

Ezek a tapétázás előnyei a festéssel szemben

Legyen az egy ókori, esetleg egy mediterrán hatás, netán egy szép tájkép, vagy csak egy árnyékolt szín. Egy betapétázott falfelület garantáltan egészen más, sokkal melegebb és kellemesebb hatást vált ki az emberből, mint egy átlagos, sima falfelület, hiszen így sokkal egyedibbet lehet alkotni, mintha egyszerű festésről lenne szó.

Ezen felül a festés általában sokkal komolyabb munkát igényel mind a kivitelezés, mint az előkészületek terén, mint a tapétázás, ezen felül sokkal koszosabb és nagyobb porral, zajjal is jár, többet kell miatta pakolni, és még így is nagy a veszélye annak, hogy esetleg összekenünk valamit. Ezen felül annak a veszélye is valós, hogy esetleg foltosra vagy csúnyára mázoljuk le a falakat, és a javítást csak és kizárólag képzett szobafestő tudja elvégezni.

Fontos különbség, hogy a tapétázás mesterember nélkül sokkal könnyebb és egyszerűbb, mint egy szoba kifestése, és még az imént említett foltoktól sem kell tartanunk. Ha egy kicsit félre is vágjuk a tapétát, vagy nem tökéletesen ragasztjuk fel, akkor sem lesz feltűnően ronda az adott falfelület, sőt mi több, sokkal nagyobb esélyünk van a javításra – ellentétben egy hatalmas festékfolttal. Ezek miatt érdemes alaposan elgondolkozni azon, hogy a festés helyett inkább a tapétázást válasszuk!

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>