Friss levegő, munka és pihenés – fontos az egyensúly, a harmónia

Sokszor ajánlják nemcsak orvosok, de az ismerősök is a szabad levegőn töltött idő egészségjavító hatását. Mióta elterjedt a számítógépek használata, főleg az utóbbi években egyre népszerűbb lett a home office, a dolgozó emberek 25-30%-a kezdett távolról munkát végezni 2021 végére.

Ne üljünk egész nap

Míg ennek megvannak a maga előnyei, az egész napos ülés senkinek sem tesz jót, akármit is végez ülés közben, akár irodai munka, akár kreatív, kézműves tevékenység. Ebben az esetben mindenképp szükség van egy minimális mozgásra, de ha másra nincs is lehetőség, már csak a friss levegő is sokat segíthet. Ha van kertünk, teraszunk vagy erkélyünk, akkor használjuk ki az általa kínált lehetőségeket és végezzünk valamilyen testmozgást, ami kinyújtja és az egész nap alig használt izmainkat, illetve felpezsdíti a vérkeringést.

A megfelelő kültéri berendezkedés pedig csak megnövelheti a kedvünket a kinti időtöltéshez, nekünk tetsző kerti bútorok, megfelelő térkő és néhány növény is. Ha otthon nincs erre lehetőségünk, egy rövid séta is csodákat tehet. A térkő egyre inkább hódít a kertes házban élők körében, ami nem csoda, hisz sokan keresnek időtálló megoldásokat. A térkő erre remek példa, hiszen tartósak, hosszú éveken át nyújtanak jó szolgálatot, ráadásul taszítják a szennyeződéseket, könnyű őket takarítani, nem igényelnek különleges gondoskodást. Mégis szépek, esztétikusak, egyedileg variálhatók és sokféle méretben, formában, színben kaphatók.

A friss levegő jótékony hatásai

frisslevego

A friss levegőnek rengeteg jótékony hatása van, nem csak annyi, hogy életben tart minket. A napfény is hozzájárul egészségi állapotunkhoz, a D vitaminról már mindannyian hallottunk, ez az apróság segít megelőzni a csontritkulást. És nincs szükségünk órákon át tartó napozásra, már csak harminc perc a külvilágban elég adagot ad egy egész napra. Sokunk érzi, hogy pár perc után odakint sokkal frissebbek és éberebbek vagyunk. Ennek az oka, hogy amint friss levegőre kerülünk, mélyebben és hosszabban lélegzünk, több oxigén jut a sejtjeinkbe, ami felfrissíti nem csak a véráramot, de minket is.

Ahogy a friss levegővel mélyebben lélegzünk, úgy több oxigén jut a véráramunkba, ami segít az immunrendszerünknek a baktériumok leküzdésében. Ugyanez az addicionális oxigén (is) termeli a testünkben a szerotonint, vagyis a boldogsághormonokat. A boldogsághoz hozzásegít minket a komfortos, szép környezet. Ez lehet egy szép tópart, ódon, városi környezet, vagy csak a házunk kertje virágokkal, igényes térkővel és egy jó könyvvel.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>