Gyógyfürdőzés az egészségért

A pihentető fürdőzés és kikapcsolódás az egyik legjobb dolog, amit a testünkkel és lelkünkkel tehetünk. Szerencsére Magyarország nem szűkölködik a gyógyvizekkel, a fővárosban hét fürdővel várják az gyógyulni vágyókat, de vidéken sem rossz a helyzet.

Egy-két hét pihenés

Mindenkinek kijár néhány hét pihenés évente, hogy testileg és lelkileg feltöltődjön. Sokan, akik megtehetik, ilyenkor repülőre ülnek, és meg sem állnak egy tengerparti paradicsomig, pedig Magyarországon is vannak szép helyek, ráadásul nem kell annyira mélyen kinyitni a pénztárcánkat, mint külföldön. Hazánkban a Balaton mellett a gyógyvizes üdülővárosok bonyolítják le a legnagyobb forgalmakat, ilyen például Hévíz, Hajdúszoboszló vagy Gyula.

A gyulai termálfürdő egyik medencéje

A gyulai termálfürdő egyik medencéje

Csak az időseknek?

Sokan azt gondolják, a gyógyfürdőzés időskori passzió, pedig erről szó sincs. Manapság már a fürdők annyiféle extrával rendelkeznek, hogy nemcsak az idősebb generáció tagjai, hanem a legfiatalabbak is jól érezhetik magukat. A gyógymedencék mellett úszómedencék, gyermekmedencék, csúszdák, szaunavilág, sókabinok és egyéb relaxációs termek várják a felüdülni vágyókat. Tehát nem csak a reumás, vagy egyéb ízületi betegségben szenvedőknek ajánlottak a gyógyvizek!

Akik rendszeresen szeretnének pancsolni, nekik találták ki az üdülési jogot, amivel egy-egy szállodában az év meghatározott szakában lehet a többi árnál kedvezményesebben üdülni. Hátránya lehet, hogy nem egyszerű eladni, így csak azok számára éri meg, akik minden évben, vagy évente többször szeretnének gyógyfürdős településen lazítani. Akik nem járnak sűrűn, vagy szeretnének több helyet is kipróbálni, nekik nem biztos, hogy az üdülési jog a legjobb megoldás. Sok helyen lehet szép kártyával fizetni a szállást, így akár ezzel is lehet spórolni.

Miért jó a termálvíz?

A gyógyvizek nevükből adódóan gyógyító hatással bírnak. A harminc fok feletti vizeket szokás termálvíznek nevezni, ezt meghaladó hőmérsékletű vizekkel találkozunk a fürdőkben. Természetesen vannak ennél hűvösebb vizek, azokat hideg gyógyvíznek nevezik. A vizeket kémiai összetételeik alapján szokás megkülönböztetni, mindegyik típus másfajta betegség kezelésére jó. Elsősorban a különböző reumás megbetegedéseket gyógyítják, de azokon túl más betegségekre is jók lehetnek, nőgyógyászati, pajzsmirigy problémák, bőrbetegségek, szív- és gyomorbetegségek. Ivókúraként is alkalmazhatóak a gyógyvizek, de önálló kúrába ne kezdjünk soha magunktól.

Mikor kerüljük a gyógyvizeket?

Vannak különböző betegségek, amikor nem jó a termálfürdőzés. Szapora szívverés esetében, nem kezelt pajzsmirigy túlműködésnél, vénatágulatnál nem ajánlatos a csobbanás. Tilos a fürdőzés komolyabb szív- és érrendszeri megbetegedések esetén, szívroham után három hónapig, komoly érelmeszesedések esetében. Gyulladásos megbetegedéseknél, komoly ízületi gyulladásoknál is kerülendők a vizek, lázas állapotban se menjünk a forró vízbe. Terhesség esetén sem kifejezetten jó ötlet a meleg vízben pancsolni, ugyanis könnyebben el lehet ilyen állapotban kapni a különböző betegségeket, amik árthatnak a babának és a mamának.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>