Ha a mozgást kutyába sem veszik a gazdák…

Az egészséges életmódot hirdető szakoldalak, blogok és magazinok vitathatatlan szárnysegédül szolgálnak az elkötelezett hívek mozgáskultúrájának fejlesztésében. Arra azonban általában kevesebb figyelem szegeződik, hogy a velünk egy háztartásban élő házi kedvenceknek mire van szükségük ahhoz, hogy a lehető leghosszabb ideig megőrizzék jó erőnlétüket. Vajon mit tehetünk azért, hogy egy kutya – tisztelt címéhez méltóan – még sokáig az ember legjobb barátja maradhasson?

Embert barátjáról, kutyát a gazdájáról…

Bizony nemcsak nekünk, embereknek fontosak a rendszeres és minden testrészünket átmozgató edzések, valamint a megfelelő táplálékbevitel a szervezet egészséges működéséhez, hanem négylábú barátaink számára is nélkülözhetetlen a napi többszöri sétáltatás. A mozgás mellőzése hosszútávon ugyanúgy negatív következménnyel jár a kutya életében is különösen, ha egész nap kis térbe van kényszerítve, impulzusok nélkül. Természetesen ideig-óráig minden fajta jól tűri az egyedüllétet, de az aktív foglalkozást minden nap igénylik, amikor kiszabadulva a szoba négy sarkából szabadon kifuthatják magukból a felgyülemlett kilométereket. A napi többszöri sétáltatás a gazdi számára is elévülhetetlen előnnyel jár, hiszen ez őt is rendszeres testmozgásra sarkallhatja, megelőzve a felesleges kilók lerakodását.

Az ember legjobb barátja a kutya

Az ember legjobb barátja is könnyen elhízhat, ha a gazdi nem fordít kellő figyelmet a rendszeres mozgásra.

Ha a bunda túlsúlyt rejt

Az elégtelen vagy ritkán sétáltatott kutya testsúlya a fajtájára jellemző adatokhoz képest a többszörösére is emelkedhet, mely súlyos esetekben a mozgásában is korlátozhatja, hosszútávon pedig mozgásszervi megbetegedéseket is okozhat. Ennek megelőzésében a megfelelő típusú eledel biztosítása is szerepet játszik. Ha már fennáll a probléma, fontos mielőbb változást iktatni a kutya életmódjába, hiszen minél idősebb korban van, annál megterhelőbb lesz számára a diétáztatás. Gyakorta jelennek meg felfekvések is az ellustult kutyus testén, így a plusz kilók nemcsak negatív esztétikai élmény, hanem az egészségre is káros, mert lerövidítheti a várható élettartamot és ronthatja az életminőséget. Nem mellesleg általános kedélyállapot romlás is jellemző, ezért általában jóval energiátlanabbak, illetve többet alszanak egészséges és optimális súlyú társaikhoz képest.

Úszással a boldog kutyaéletért

Az elhízás hasonló megbetegedéseket eredményezhet kedvencünk szervezetében is; többek között nagyobb kockázattal alakulhatnak ki ízületgyulladások, szív-, érrendszeri és légzőszervi betegségek, illetve daganatos megbetegedések. A hangsúly éppen ezért a prevención van, de az úsztatás például rendkívül hatékony módszer a meglévő túlsúly problémák kezelésében, mert ez a típusú mozgás különösebb megterhelés nélkül gyorsítja fel az anyagcserét, fokozza a vérkeringést, erősíti a szívet és a tüdőt. Ha a kutya ehhez már hozzászokott, bátran vihetjük hosszabb sétákra, melynek segítségével magunkkal is jót cselekszünk.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>