Káros anyagok a szigetelésben – Valós veszély vagy pánikkeltés?

Időnként felröppen a hír, mely szerint egyes hőszigetelő megoldások egészségkárosító hatással bírnak. Az azbesztről régóta tudjuk, hogy komoly problémákat jelent és sajnos régebbi épületeknél még anyag mértékben jelen lehet. Az azbeszt kitűnő tűzálló és hőszigetelő anyag, ezért egyes épületekben azbeszt szigetelőlapokkal látták el az elválasztófalakat, a tűzvédelmi ajtókat, a födém épületbelső felé eső oldalát, az aljzatot.

Sokan összekeverik ezeket a szigetelőanyagokat a szokványos hőszigetelő megoldásokkal, melyeknél nincs is szükség akkora tűzállóság biztosítására, mint amekkora az azbeszt lapoknak van. Az azbesztbélelést főleg csarnokoknál, ipari épületeknél alkalmazták, de számos más helyen is jelen lehet valamilyen formában. A tűzvédelmi ajtók, födémek, falak tűzállóságának és hőszigetelésének növelésére a szórt azbesztet használták.

Ez a legkárosabb az emberre nézve, mert 90%-ban tartalmazza a mumusnak méltán kikiáltott anyagot. Az üzemi csarnokok, kazánok, csővezetékek esetében használatos azbesztbélés nehezebben jut el az emberi, ám károssága megcáfolhatatlan. A különböző vezetékek, mint vízvezetékek, szennyvíz hálózati vezetékek vagy a hullámpala, kéményének, ereszcsatornák, falburkoló palák is tartalmazhatnak azbesztet, de annak legenyhébb típusát, az azbesztcementet.

minusz

Az új építésű épületeknél nem használnak azbesztet és a modern szigetelőanyagoknál sem lehet jelen ez az anyag. Sajnos Magyarországon még felbecsülhetetlen mennyiségű azbeszt található egyes épületek falában, vezetékek körül, tetőszerkezetekben, födémekben és egyéb helyeken. Ennek felszámolása messze nem olyan egyszerű, tekintve, hogy nem lehet minden egyes házat, csarnokot megvizsgálni és lebontani, de még a csővezetékek felásása sem reális elképzelés. Az azbeszt akkor mérgező, ha a levegőbe jutva belélegezzük, esetleg porként leülve valahová bekerül az emésztőrendszerünkbe, bármely nyálkahártyánkkal, bőrünkkel érintkezik.

A hungarocell szigetelésekkel kapcsolatban is vannak ellenérzések, főleg a természetesség híveinek körében. Ami mesterséges anyag, az óhatatlanul ellentétben áll a természetességgel, így könnyedén tartalmazhat káros összetevőket. Azonban nem mindegy, hogy ezeknek a káros összetevőknek a kijutása mennyire reális. Természetesen a természetes anyagok használata lenne a legideálisabb cél, azonban ez még várat magára.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>