Így épül a zsaluköves medence

Míg Amerikában kis túlzással már minden családnak van saját otthoni medencéje, addig Magyarországon ez még nem túl elterjedt, ellenben kezd egyre jobban trenddé válni. Nyilván a különbség érezhető, így míg odakint inkább a földbe épített, tartósabb medencék hódítanak a könnyűszerkezetes házak mellett, addig itthon inkább a téglaházak népszerűbbek, és a mozgatható, mobilmedencék.

Természetesen a változás érezhető, ezáltal egyre többen építtetnek otthonukban már csempés, lemezfalú, polipropilén, poliészter vagy éppen fóliás úszómedencéket, amelyek mellett a zsaluköves medencék alighanem a legnépszerűbbek között helyezkednek el. Nyilvánvaló és egyben tény, hogy minden medencetípusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai, egyeseknek nagyobb, másoknak kisebb, ellenben nincs olyan, hogy mindenki számára tökéletes medence. Ha mégis megfelelő alternatívát keresünk, ezáltal például nem túl drága, ellenben tartós építményt, akkor a zsaluköves, fóliázott medence lehet a megfelelő választás, amelynek készítési módját a könnyebb választás érdekében az alábbiakban ismertetjük:

1. A zsaluköves medence kapcsán az első és egyben legfontosabb lépés – akárcsak minden más egyéb medencénél is – az, hogy kiválasszuk az építményhez megfelelően illeszkedő helyet, figyelembe véve a környezetet, a növényzetet, a beláthatóságot és a kert elrendezését is. Ha ez megvan, ki kell mérni a medencét az előre meghatározott forma és méret szerint, majd ha ez megtörtént, ki kell ásni a földet a kívánt mélységig. Alkalmazhatunk sík eljárást, de fokozatosan mélyülő alternatívát is, a választás csak rajtunk múlik.

2. Ha a földet megfelelően kimertük, az aljára vékony sóderréteget húzunk, majd bevasalt lemezbetont öntünk ki annak érdekében, hogy masszív alja lehessen a medencénknek. A kialakítás során komoly gondot figyelünk arra, hogy beépítésre kerüljenek a szükséges szerelvények, a csövek, a lefolyók, az esetleges világítás. Már itt el kell dönteni, hogy süllyesztett- vagy feszített víztükrű medencét akarunk magunknak, hiszen előbbi esetben padlóösszefolyót, utóbbinál pedig fúvókákat kell elhelyezni itt.

3. Ha kialakításra került a masszív alapzat, akkor felhúzhatjuk az oldalfalakat, ami a zsaluköveknek köszönhetően nagyon egyszerűen és gyorsan megoldható, kvázi olyan egyszerűen, mintha falat építenénk, ennek megfelelően bármilyen formavilágot könnyedén megvalósíthatunk. Az alsó részhez hasonlóan egyébiránt a fal felhúzása során itt is el kell helyezni a megfelelő berendezéseket, legyen szó akár látvány- vagy élményelemekről.

Így épül a zsaluköves medence (fotó: www.lordsofpool.hu)

Így épül a zsaluköves medence (fotó: www.lordsofpool.hu)

4. Ha kialakult a medence profilja, egyszerű vakolással kialakítunk egy megfelelően sima felületet, majd a kiválasztott fóliával alaposan beburkoljuk a medencét úgy, hogy az szépen elsimuljon, és ne ráncosodjon össze. A fólia nem csak a színt adja meg a medencének, hanem a vízzárást is biztosítja.

5. Ha mindezzel elkészültünk, és a fóliát megfelelően kifeszítettük, abban az esetben a medencét feltölthetjük vízzel, és a szükséges gépek bekötését követően ki lehet próbálni a vízi játékokat, illetve az egyéb beépített berendezéseket.

  • Ne felejtse el a medencefedési eljárásokat: megnézem

FONTOS: az ilyen, fóliázott medencék esetében noha a támfalak szinte örökösek, ellenben a fólia 10-12 évente cserét igényel, mert elöregszik, és elveszíti rugalmasságát, ezáltal javíthatóságát is. Ha figyelmesen végigkövettük az építés folyamatát, akkor ezt akár mi magunk is kivitelezhetjük majd, így a gépezetek meghibásodását leszámítva garantáltan elkerülhetjük, hogy a jövőben szakembert kelljen hívnunk a medence miatt.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>