Így tud betegséget okozni a klíma

Ma már egyre többször nemcsak nyáron, hanem télen is találkozhatunk klímával hő-szabályozott helyiségekkel vagy üzletekkel, ami normál esetben egy igazán jó és költséghatékony alternatíva a hőérzet javítását illetően, azonban kevesen tudják, hogy ennek bizony káros hatásai is lehetnek bizonyos esetekben.

Persze megijedni azért nem kell azonnal, hiszen nem minden klíma rossz, sőt a legtöbb egyáltalán nem az, ha karban van tartva, ellenben így is érdemes ismerni esetleges egészségkárosító hatásait.

A klímareuma

A klíma kapcsán az egyik legnagyobb egészségügyi kockázat az, hogy sokan nem tudják megfelelően használni őket, ennek megfelelően a szakorvosok praxisa váratlanul egy vadonatúj kifejezéssel, illetve betegséggel gazdagodott a légkondicionálók térnyerése óta, mégpedig a klímareuma fogalmával.

A klímareumát az idézi elő, hogy rengeteg helyen csak arra törekszenek, hogy minél hidegebb legyen egy adott helyen, amivel kapcsolatban egyetlen nagyon komoly probléma van, hogy ebből fakadóan rengeteg embert olyan nagy hőmérséklet különbségnek, úgynevezett hidegsokknak tesznek ki – ez főként a bevásárlóközpontokban jellemző –, amely kellemetlen, reumatikus panaszokat, fájdalmakat, gyulladást idézhet elő. Ehhez a legtöbb esetben azért naponta több esetben kell átélnünk ilyen hidegsokkot, de egy idősebb szervezet, amely esetében alapból is tapasztalható gyakran reumatikus panasz, sok esetben már egyszeri alkalom után érezheti a negatív hatásokat.

Milyen betegségeket okozhat a klíma?

Légúti panaszok

Amennyiben egy klímát nem megfelelően használnak, illetve esetleg gyakran elfelejtenek tisztítani, és az tele van kórokozókkal, akkor az bizony nagyon sokféle típusú és súlyosságú légúti panaszokat okozhat. Szerencsére az esetek jelentős többségében nem kórokozók idéznek elő problémát, hanem a klíma által teremtett száraz levegő, aminek hatására légszomj mellett száraz szem, kiszáradt vagy kaparó torok és orrnyálkahártya jelentkezhet, méghozzá súlyosabb esetben fejfájás, szédülés, kimerültség és fülzúgás mellett.

Súlyosabb esetben a klíma előidézhet a fentiekben említett hidegsokk hatására megfázásos eredetű, esetleg allergiás tüneteket is, de néha a fogfájás és a kötőhártya-gyulladás is előfordul. Ez rendszerint annak a következménye, hogy a túl nagy melegben felhevült szervezetünk váratlanul több fokkal hűvösebbre kerül, és mivel az átmenet nem folyamatos, hanem azonnal, a nyálkahártyák megfáznak és begyulladnak. Amennyiben ez a súlyos hideghatás tartósan, esetleg állandó jelleggel, vagy visszatérő formában van jelen az életünkben, annak akár krónikus betegség is lehet a végeredménye.

Azt azért persze nem árt tudni, hogy a klíma mindenkire más hatással van, ezáltal szervezetfüggő is, hogy ki és mennyire tudja tolerálni a nagy különbségeket, noha alapesetben azért senkinek sem használ, ha napi szinten többször kell elviselnie ilyesmit. Sőt, főként a gyerekek és az idősek esetében okozhat komolyabb problémát, hiszen az időseknél súlyosbíthat meglévő betegségeket, a gyerekeknél pedig izomkötöttséget segíthet elő, ami a későbbiekben degeneratív mozgásszervi megbetegedéseket eredményezhet.

Komoly betegségeket is szerezhetünk a légkondival

Komoly betegségeket is szerezhetünk a légkondival

A száraz levegő mindemellett bőrünkre is nagyon rossz hatással van, hiszen kellemetlenül képes kiszárítani a bőrt, amely kirepedezhet, kisebesedhet. Ez ellen a bőséges folyadékbevitel mellett rendszerint a különféle hidratáló krémek használatával védekezhetünk.

Legionárius-betegség

A legionárius-betegséget klíma használata esetén jellemzően a rossz higiénia és a tisztítás hiánya idézi elő, lévén ilyenkor fertőzött vízcseppek kerülnek a levegőbe, amelyek nagyon csúnya fertőzéseket idézhetnek elő, a rizikótényezőt pedig olyan problémák fokozhatják, mint a dohányzás, az immunhiányos állapot vagy a cukorbetegség. A probléma rendszerint néhány napos lappangási idő mellett influenzaszerű tünetekkel jelentkezik, nagyon magas láz, fejfájás, köhögés és izomfájdalom kíséri, de ami ennél is nagyobb probléma, hogy a tüdőben gyulladásos folyamatokat indít el. A probléma kezelése kizárólag antibiotikumokkal történhet, mégpedig testnedvekből vagy vérből kitenyésztett baktérium felismerését követően.

Gombafertőzés

Gyakoribb probléma rosszul karbantartott klímák esetén a gombafertőzés, amit nagyon sok gombafaj idézhet elő. Főként a legyengült szervezetet támadják, és leginkább a krónikus betegségtől szenvedőknek kell tartaniuk tőle. A fertőzés során a gombák spórája a légutakba jut, ahol alsó légúti megbetegedéseket, bizonyos esetekben pedig tüdőgyulladást idéz elő. Nagy probléma, hogy a radiológiai vizsgálatokkal nem lehet azonnal és határozottan kijelenteni a fertőzés okát, éppen ezért lényeges, hogy mindig kimutassák a vérből is a gomba antigéneket. Amennyiben ez nem jár sikerrel, szövettani mintavételre van szükség, de versenyt kell futnunk az idővel, hiszen a gombafertőzés akár halálos kimenetelű is lehet.

Forrás: yetiklima.hu

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>