Jó matrac, sport és megfelelő tartás – az egészséges gerinc 3 titka

Számtalanszor írtunk már a jó matrac előnyeiről, arról, hogy miért fontos időt és energiát szánni a megfelelő matrac megtalálására. Most a gerincünk szemszögéből vizsgáljuk a dolgot, és elmondjuk, miért fontos a jó matrac, a megfelelő tartás, a sport gerincünk egészségéhez.

Gerincoszlopunk tartja testünket, megfelelő, egészséges görbülete felel a megfelelő tartásért, a kétlábon járásért, így amennyiben valamilyen deformáció éri, máris kihatással van egész testünkre. A gerinc egészségét fenntartani nem is olyan nehéz, azonban jelen világunkban számos veszély leselkedik rá. A rossz tartás népbetegség, az ülőmunka, a rosszul megválasztott matrac és a mozgáshiányos életmód egyaránt rosszat tesz gerincünknek.

Mivel őrizhetjük meg gerincünk egészségét?

Gerincünk egészségének megőrzésére számos módszer létezik, azonban most három nagyon jelentőset emelnénk ki. Az első a megfelelő tartás, a második az ideális matrac, a harmadik pedig a rendszeres sport, nyújtás. Nézzük ezeket egy kicsit részletesebben!

Jó matrac, sport és megfelelő tartás – az egészséges gerinc 3 titka

Jó matrac, sport és megfelelő tartás – az egészséges gerinc 3 titka

  • Megfelelő tartás: Egyenes hát, megfelelően tartott, nem lógatott vállak. has be, mell ki – szokták mondani az öregek, ám ez nem csupán a nők számára fontos. A behúzott has, a magunk alá húzott csípő és a felemelt vállak adják az egészséges tartás. Emellé természetesen a nyak tartása is fontos. A manapság oly elterjedt számítógépes munkák és a szabadidőben való számítógéphasználat a nyaki gerincrészre is rettenetes hatással van. igyekezzünk a számítógép monitorát olyan magasságba helyezni, amely miatt nem kell lehajtott vagy túlzottan felemelt fejjel ülni.
  • Az ideális matrac: Életünk közel egyharmadát alvással töltjük, jobb esetben ennek helyszínéül ágyunk szolgál. éppen ezért az alvás közbeni testtartásra is oda kell figyelni. Egyrészt nem szabad túlzottan felpolcolni fejüket, másrészt az alapvetőségek közé tartozik a legjobb matrac megtalálása. Testalkattól, alvási szokásoktól függ, hogy melyik matractípusból melyik keménység lesz számunkra az ideális. A legjobb matrac megtalálása igaz, hogy időigényes feladat, ám nem szabad sajnálni az időt, hiszen hosszú évekre biztosítjuk általa a gerincoszlopunk megfelelő alátámasztását, kényelmes, egészséges, pihentető alvásunkat.

Testmozgás és nyújtás: A sport több szempontból is szinte elixír a testnek, léleknek és szellemnek. Gerincünknek is jót tesz egy kis átmozgatás, a gerinc körüli izmok erősítése, a mélyizmok karbantartása, hiszen ezzel – első pontunkhoz kicsit visszakanyarodva – a megfelelő testtartást is elősegítjük. Ha megvan a megfelelő matrac, ha igyekszünk megfelelő tartásban járni és ülni, akkor már csak a reggeli nyújtást, heti többszöri kiadós testmozgást és a testmozgások után ismét nyújtást kell bevezetnünk, hogy megelőzzük a hátfájást, derékfájdalmakat, nyaki panaszokat.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>