Lassan fogyj, ha jót akarsz!

A manapság oly nagy divatnak számító – egyébként nagyon is hasznos – fogyókúradivatnak számos hátulütője van.

A rengeteg egészségtelen, sokszor már hajmeresztő diéta tipp, a túlzott koplalás, a túledzés és a minimális súlyfelesleg okozta szégyenérzet valamint az önértékelési zavarok, testképzavar nagymértékben megszaporodott a fiatalok körében, de az idősebb korosztály sem mentes alóla. A biztos eredmény már nem elég, ma már minden azonnal kell, így az álomalak is. Ennek viszont néhány esetben hatalmas ára van. Fogyni lassan, egészségesen kell, életmódváltással társítva és nem tudjuk az egészség szót eléggé hangsúlyozni.

Ha a szervezet nem jut elég tápanyaghoz, nem fog megfelelően működni. Szénhidrátokra, fehérjékre éppúgy szükség van, ahogy vitaminokra és bizony zsírra is. Számtalanszor hallani és olvasni az elcsépelt tanácsot, de ez nem véletlen. Minden a mértéktartástól függ. Érdemes megfogadni, akkor is, ha fogyókúráról van szó.

Lassan fogyj, ha jót akarsz!

Lassan fogyj, ha jót akarsz!

Hogy milyen problémákat okozhat a gyors fogyás, hogy mennyi káros hatása van, azt nagyon hosszú írásban lehetne taglalni, de most nézzük csak a leglátványosabbakat:

  • Koncentrációs zavarok: Amennyiben nem eszünk, iszunk eleget, szervezetünk elégtelen táplálása elégtelen működéshez vezet. Észre fogjuk venni, hogy nem csak fizikai, de szellemi teljesítőképességünk is lecsökken, lassabban és több hibával dolgozunk, hiányosan tanulunk. Millió dologra van szüksége a szervezetnek még ahhoz is, hogy szellemi képességeink a megszokott mértékűek lehessenek.
  • Stressz, feszültség: A nem evés nem csak azért szül feszültséget, mert éhesek maradunk, hanem azért is, mert sokak számára az evés szórakozás, nyugtatás is egyben. Ha ez a ceremónia elmarad, akár elviselhetetlenné is válhatunk idegbeteg viselkedésünkkel. A nagymértékű fogyókúra akár vitaminhiányt és magnéziumhiányt is okozhat, amik aztán tovább erősítik az idegeink gyengeségét.
  • Levertség, akár depresszió: A közérzetünket, kedvünket nem csupán sikereink, kudarcaink, a körülöttünk folyó események vagy gondolataink alakítják, de a szervezetünk hiányosságai is. ha nincs elég vitamin, ásványi anyag a működéshez, érezhetjük rosszkedvűnek, levertnek magunkat, de az érzékenyebbek akár depressziós tüneteket is produkálhatnak a hirtelen jött tápanyag megvonás miatt.
  • Hajhullás, körömproblémák: A gyors fogyás sokk a szervezet számára, nem tud lépést tartani a változással és ez olyan helyeken látszik meg először, mint a haj, a körmök és a bőr. A körmök elgyengülnek, töredezni kezdenek, a haj nagymértékű hullásnak indul.
  • Emésztési zavarok: A hirtelen jött változás az emésztőrendszert is megviseli, felborul az eddig megszokott rend, így az enyhébb emésztési zavaroktól kezdve akár komoly problémákig is fajulhat a dolog.
  • Megereszkedő bőr: Bőrünk ruganyos, regenerálódó kültakaró, ám hirtelen jött, nagymértékű változásokat nem tud követni. Ahogy a gyors hízás is meglátszik rajta, úgy a gyors fogyás is. Előbbi miatt világos, vagy lilás hosszanti szakadások, azaz striák alakulnak ki, utóbbi miatt pedig lógó, üres bőr keletkezik.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>