Lehet örökölni az egészséges vagy rossz fogakat?

Felmérések szerint az Európai Unóiban, Magyarország az egyike azoknak az országoknak, ahol az emberek fogászati állapota az egyik legrosszabb. Sokan panaszkodnak arra, hogy próbálnak mindent megtenni az egészségesebb fogsoruk érdekében, mégis hónapról hónapra romlanak fogaik.

Utánajártunk annak, vajon valóban foghatjuk-e a genetikára a rossz fogászati adottságainkat vagy az, hogy fogaink nem a legegészségesebb, csak a mi hibánk?

Milyen fogászati problémákat tudunk örökölni?

A szájüregünk egészségét és fogaink épségét egyszerre több dolog is befolyásolni tudja. A megfelelő fogápolás és szájhigiénia mellett fogaink egészségét az életmódi tényezők is befolyásolni tudják, illetve az, hogy milyen táplálkozást folytatunk. Szakemberek szerint azonban tényleg van néhány olyan tényező is amely örökölhető. Ilyen például az állcsont alakja, mérete, a fogzománc erőssége és vastagsága és a kutatások szerint még a fogaink színe is felmenőinktől származik.

orokles

Ezekből kiindulva igaz, hogy a genetika befolyásolni tudja, hogy mennyire szép és egészséges fogazattal rendelkezünk, hiszen például ha rendetlen elhelyezkedésű fogakat örököltünk szüleinktől, akkor felkészülhetünk arra, hogy ezek a ferde fogak között könnyebben meg tudnak telepedni a fogzománcot károsító, savat termelő, illetve gyulladást keltő baktériumok. Ha pedig vékony és gyenge minőségű fogzománcot sikerült megörökölnünk, akkor fontos, hogy még jobban odafigyeljünk az alapos szájápolásra, hiszen a sajátosságaink miatt könnyebben lesz hőingadozásra érzékeny és fogszuvasodásra is hajlamosabb a fogsorunk.

Mit tehetünk az egészséges fogakért?

Ha arra gyanakszunk, hogy valamilyen fogászati problémát örököltünk, akkor sem kell kétségbe esni, csupán csak jobban oda kell figyelnünk a szájhigiéniára és nem szabad megfeledkeznünk a kontroll vizsgálatokról, amelyekre fél évente illene eljárni. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy különböző fogászati probléma sűrűn előfordul a család többi tagjánál, akkor érdemes az adott problémára fokozottan odafigyelni és kontroll vizsgálat során átbeszélni a fogorvosunkkal azokat a teendőket, melyeknek segítségével ezeket a fogászati gondokat el tudjuk kerülni és fogaink sokáig szépek és egészségesek maradhatnak.

Támogatta a www.smiledesigncenter.hu Fogászati rendelő, Nyíregyházán

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>