Még mindig nehéz orvost, szerelőt és könyvelőt találni

A munkaerőhiány sajnos egyre erőteljesebb Magyarországon is. Egyre nehezebb bizonyos szakterületeken munkaerőt találni, míg korábban csak a megbízhatósággal voltak problémák ma már a jelentkezők alacsony létszáma a gond. Az elmúlt évek során egyre több ágazatban fordul elő ez a probléma.

Három fő szektort mutatunk be, ahol munkaerőhiánnyal küszködnek cégek, vállalatok vagy adott esetben kórházak, kutatóintézetek. Érdekesség, hogy a fizikai és szellemi munkaerőhiány egyaránt súlyos. Az egészségügyben, szakmunkás szektorban és pénzügyi szférában az egyik legaggasztóbb a helyzet. Korábban a statisztikák szerint csak szellemi dolgozók hiánya volt magas azonban ez évről évre változott és elérte a szakmunkás réteget is.

Hiányzó szektorok

A már évek óta tartó orvos és egészségügyi dolgozók hiánya szinte már megszokottá vált. Az egy főre eső nővérek és orvosok száma azonban az elmúlt években vált a legkritikusabbá. Nem hiába a hosszú várólisták egyes vizsgálatok előtt, van ahol, csak évekre előre tudnak időpontot adni. Természetesen magánúton lehetséges a hamarabbi időpontok elérése, azonban sokan nem tehetik meg ezt a „kiváltságot”. Sok vizsgálat egy vagyonba kerülhet. Az egészségügy helyzete tehát egyre aggasztóbb. A probléma újabb forrása azonban a szakmunkás munkaerőhiány lett.

munkaerohiany

A korábban ügyfelekért versengő szakmabeliek már olyan kevés számban találhatóak a munkaerőpiacon, hogy akár válogatni is képesek munkák között. Legyen az gázszerelő, burkoló, építőipari munkás, villanyszerelő stb. egyre kevesebben vannak. A pénzügyi szektorban a frissen végzett könyvelőket, gazdasági elemzőket, kereskedelem és marketingen vagy pénzügy számvitelen végzetteket szinte azonnal felszippantják a nagyobb vállalatok, bankok.

Nem hiába, hogy manapság már nem csak az egyetemistákat érinti ez a keresettség, de az OKJ-s végzettséggel rendelkezőket is. Az OKJ-s képzések közül a tavalyi év egyik legkeresettebb szakmája a mérlegképes könyvelő volt. A szektorok bármelyikében érdemes tovább képezni magukat, a munkalehetőség adott.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>