Milyen sportot ajánljanak a pszichológusok a gyerekeknek?

Azt már minden szülő tudja, hogy a gyermekek életében, szinte minden életszakaszban fontos a megfelelő testmozgás. Már az óvoda megkezdése előtt, akár csecsemő korban érdemes megkezdeni a nyújtó gyakorlatokat és az oviban is számtalan mozgásformát sajátítanak majd el a csöppségek. Később az általános iskolában és a középiskolában pedig a felesleges energiák leadására is megfelelő egy iskola utáni tevékenység, ahol mindenki a saját maga számára legideálisabb sportot űzheti.

A sport örömet okoz, felszabadulttá tesz, erősíti az izmokat és az immunrendszert, elősegíti a közösségépítést, a barátkozást és önbizalmat is ad. Egyszóval, a testmozgás egészségesebb és boldogabb gyerekkort ad a sportoló gyereknek. Sok esetben egyértelmű, hogy milyen sportág a legideálisabb egy-egy kislánynak vagy kisfiúnak, de nem csak a testi adottságokat és a sportágra való hajlandóságot kell figyelembe vennünk ha sportágat választunk. Legalábbis a pszichológusok más szempontokat is mérlegeltetnének a szülőkkel a nagy döntés előtt.

Milyen gyerekhez, milyen sport illik?

gyerekek

Mivel a mai világban egyre nehezebb testmozgásra bírni a gyerekeket, a szülők feladata pozitív példával előállni, hogy kedvet kapjanak hozzá. A számítógép, az okostelefon és a játékkonzolok mind-mind csalogató és pihentető kikapcsolódást ígérnek a lustábbaknak, ezért őket erőszak mentesen, ösztönzőleg kell rávennünk a sportolásra. Ha megmutatjuk a különböző sportok játékos és szórakoztató oldalát, akkor biztosan a legkényelmesebb gyerek is képes lesz kimozdulni és heti rendszerességgel sportolni.

Háromféle sportkategóriát javasolnak a szakértők, a gyerek személyiségétől függően. Azok számára, akik félénkek, visszahúzódók és nehezen barátkoznak, ideális sportterület lehet az olyan labdával végzett játék, mint foci, a kosárlabda vagy éppen a röplabda. A szétszórt és hiperaktív gyerekek számára viszont az olyan, küzdeni tanító atlétikai sportok a megfelelőek, mint a futás, az úszás vagy a kerékpár. Az indulatkezelésre pedig egyértelműen a küzdősportok jelentenek megoldást.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>