Mindent a jakuzzi víztisztításáról

Mindenki szeret jakuzzizni, de ami még ennél is fontosabb, hogy tiszta vízben fürdőzni. Mivel egy masszázsmedencében esetenként akár több száz liter víz is megtalálható, ezért ennek tisztán tartása alighanem az egyik legnagyobb feladat, amivel meg kell birkóznia a tulajdonosoknak.

Nem elég ugyanis, ha a jakuzziba folyamatosan víztisztító adalékokat és vegyszereket adagolunk, hiszen ezek mellett a folyamatos mérésekről, vagy éppen a medence takarításáról is gondoskodnunk kell. Bár a feladat összetettnek és bonyolultnak tűnhet, azonban messze nem az, mindössze pár percet kell hetente erre fordítanunk, és a víz tisztaságának problémáját örökre elfelejthetjük.

A 3 alapszabály

Ha szeretnénk tartósan tisztán tartani a jakuzzi vizét, abban az esetben érdemes lehet három dolgot és három alapszabályt megjegyezni. Ezek közül az első nem más, minthogy mindig törekedjünk a vízlágyításra, hiszen köztudott, hogy Magyarországon a legtöbb régióban általában nagyon kemény a víz, ezáltal annak meglágyításáért nekünk kell tennünk. Ez azért nagyon fontos, mert a kiemelkedően kemény vízben rengeteg olyan alapanyag tud lerakódni már a medence falán is – hát még a csőrendszerben és az egyéb alkatrészekben –, amelyek nem elég, hogy kellemetlen látványt és érzést garantálnak, hanem mindemellett tönkre is tehetik medencénket, csökkentve ezzel ráadásként a jakuzzi fűtésének és szűrésének a hatékonyságát.

Ma már szerencsére komplett vízkezelő szettek léteznek annak érdekében, gyorsan és kiemelkedő hatékonysággal tudjuk meglágyítani a vizet, ezáltal a hatékonyabb szerek nemcsak megakadályozzák a lerakódást, hanem a már meglévőket is könnyedén feloldják. Sőt mi több, ezek többsége önmagukban képes kiváltani a víztisztító szereket, elég hozzá hetente vagy kéthetente egyszer hozzáadni a vízhez.

A másik fontos szabály a jakuzzi vizének tisztítása kapcsán nem más, mint a rendszeres szűrőtisztítás. A szűrő ugyanis már a nevében is mutatja, hogy felelős a medence vizének szűréséért, ezáltal tisztaságáért is, amelyen használat során számtalan alkalommal áthalad a fürdéshez használt teljes vízkészlet. Ha tehát a szűrő koszos, akkor a medencébe óhatatlanul is szennyeződés kerülhet, visszaszivároghat a szennyeződés, ami koszossá teheti a vizet.

Koszos szűrő esetében ráadásul nemcsak a víztisztaságról mondhatunk le, hanem mindemellett a motornak is sokkal többet kell dolgoznia mellette, ami idő előtti meghibásodást idézhet elő. A szűrőtisztítás tehát ezért is nagyon fontos, amihez ráadásul ma már tablettákat és különféle, speciális tisztítógépeket is ne lehet szerezni annak érdekében, hogy a víz minél tovább tiszta maradjon.

Caravan-Messe

Bár különös lehet, de a harmadik alapszabály, ami a jakuzzi víztisztaságának a záloga, az nem más, mint a vízszint rendszeres ellenőrzése, amit naponta érdemes lehet nyomon követni, pláne akkor, ha minden nap használjuk, illetve többen is használják a medencét. A párolgás miatt ugyanis folyamatosan csökken a jakuzzi vízszintje, amit általában a medence oldalán jelzett értéknél vehetünk szemügyre.

Ha az itt látható minimum érték alá esik, akkor azt minden esetben fontos pótolni, hiszen rendkívül negatívan befolyásolhatja a komplett mechanika működését. A jakuzzi ilyen esetben túlmelegedhet, a motor is leéghet, és maga a víztisztítás sem megy mindig a terveknek megfelelően. Ahhoz tehát, hogy a szűrőrendszer el tudja végezni a rendeltetésszerű feladatát, elengedhetetlen a megfelelő vízszint alkalmazása.

Oszlassunk el néhány tévhitet

A masszázsmedence karbantartásáról és víztisztaságáról nagy általánosságban rengeteg tévhit terjeng, ezáltal sokan vannak, akik nagyon félnek attól, hogy milyen gyakran és milyen sok karbantartást kell végezni egy masszázsmedence kapcsán ahhoz, hogy mindig makulátlan víztisztasággal találkozzunk. Ami tény és való, hogy egy masszázsmedence tisztántartása tényleg kulcsfontosságú, azonban nem kell félni tőle, nem egy bonyolult folyamat, sőt mi több, még csak időigényesnek sem mondanánk.

Nem kell például órákig méregetni a víz kémiai állagát és pipettával méricskélni az egyes adalékanyagokat, hiszen ezt átlagosan hetente 2-5 perc alatt el lehet végezni, vagyis nem tart tovább az egész, mint egy alapos fogmosás vagy egy rövid zuhanyzás.

Hogy mi tartozik bele egy ilyen 5 perces folyamatba? Példának okáért a vízminőség ellenőrzése, valamint a tisztítószerek adagolása, ami mellett legfeljebb havi 10 perc adódik hozzá a szűrőtisztítás okán, de ez is elengedhetetlen ugyebár ahhoz, hogy tiszta legyen a víz. Sőt mi több, ezt az időmennyiséget még inkább lecsökkenthetjük, ha szűrőtisztító tablettákat alkalmazunk, amelyek elegendő lesz csak bedobni a vízbe, a többit ugyanis maguktól elvégzik majd.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>