Néha a saját nyelvünk szavait is nehéz lefordítani a tinik nyelvére

Egyes mondatok kimondottan károsan hatnak a fejlődő szervezetre, kiemelten akkor, amikor a gyerek a serdülő korba lép és saját magát keresi a világban testileg és lelkileg egyaránt. A tinik számára ilyenkor úgy tűnik, mintha a felnőttek egy idegen nyelven beszélnének. Sajnos azonban erre a kétnyelvűségre még mindig nincs megfelelő fordítóiroda, amely képes lenne megértetni a két felet egymással.

A legfontosabb ilyenkor, hogy a szülő megértő legyen, kedves és rendkívül türelmes. A kamasz kor ugyanis csak is így vészelhető át.

A szülők szava még kétnyelvű felmenő esetén is szent a gyerekek számára és az egyik legfontosabb és legkomolyabb az egész világon. Éppen ezért minden rosszul megfogalmazott mondat a lelkébe gázolhat az érzékeny lelküknek. Ez különösképpen azokban a kritikus időszakokban igaz amikor testképzavarral küzdenek.

kamasz

Például a kamasz kor lelkileg is megerőltető a fiatalok számára, ám ilyenkor a testük is megváltozik, amivel önmaguknak kell megküzdeniük. A fiúk hangja mélyebb lesz, a lányom hízhatnak, a magasságok egy nyár alatt is óriásit változhatnak és az izzadás, pattanások, valamint a testszőrzet is ilyenkor teszik nehezebbé az egyébként is elviselhetetlen korszakot.

Nehéz szót érteni a kamaszokkal

Noha egy nyelvet beszélünk, a kamaszok mintha egy idegen bolygóról jöttek volna és egy soha nem hallott, idegen nyelvet beszélnének. Sokan imádkoznak ilyenkor egy kamasz-felnőtt szótárért vagy tolmácsért. A serdülőkre ugyanis ez a kor kritikusan hat. Ilyenkor bármivel megsérthetjük őket. Egy ártatlan „husis” jelzővel, vagy a pattanásaikra való célozgatással is napokra némaságot fogadhatnak. Még egyesek magukba fordulnak, másokra síró rohamok törnek vagy éppen agresszívan vitába szállnak bárkivel aki az érzéseikbe gázol.

A zaklatásnak megélt mondatokat ezért igyekezzünk finoman közölni vagy egyszerűen elhagyni. Ne próbáljuk mindenáron mi elmondani, hogy ha úgy érezzük túl sokat híztak, rosszul áll a hajuk vagy éppen a pelyhes bajszukat kellene már levágniuk. Számtalan kényes téma jelenik meg ilyenkor és a kritikus kor miatt a kommunikáció meglehetősen nehézséges. Érdemes ezért szakmai könyveket és online magazinokat lapozgatni, hogy felkészültek lehessünk minden helyzetben ha a kamasz gyermekünkkel való kommunikációról van szó.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>