Padlóválasztás allergiásoknak

A 21. század láthatatlan betegsége a sokakat érintő allergia. Amikor lakásfelújításra adjuk a fejünket, arra is kell gondolnunk, hogy milyen kémiai vegyszerek fognak minket körbevenni, főleg, ha valaki érzékeny a családban. A festékek olyan adalékanyagokat tartalmaznak, amik károsak a szervezetünkre, azonban ugyanez elmondható a padlóról is.

A kiválasztásnál sok szempontot figyelembe kell vennünk, hogyha érzékenyebbek vagyunk valamilyen anyagra.

Sokan úgy tartják, hogy a szőnyeg felfogja a port, így az allergiásoknak is segítség. Azonban ez nem teljesen igaz. Az apró szemcsék ugyanúgy a levegőben fognak szállni, akárhányszor megérintjük a szőnyeget, így érdemes kemény felületi padlót választani.

A szakemberek szerint ezek a burkolatok a legegészségesebbek, ugyanis a takarításuk egyszerű, és néhány mozdulattal megakadályozhatjuk a por felgyülemlését. Ha úgy döntünk, hogy dekorációs elemként szeretnénk szőnyeget, akkor érdemes a nappaliba, vagy a felnőttek hálószobájába tenni, azonban ez legyen mosható.

A nem látható ellenségek

allergia

A penész és az atkák szintén allergiára adhatnak okot, így jól meg kell választani a padlót anyagát. A vizes helyiségekben, mint a konyha és a fürdőszoba érdemes padlócsempét lehelyezni, míg a többi helyiségben gondolkodhatunk linóleumra.

Amennyiben a fürdőszobában is parkettáznunk, akkor a kádból kifröccsenő vizet azonnal fel kell törölgetni. ugyanis átszivárog rajta a víz, ami nemcsak a padlót teszi tönkre, hanem a baktériumok is megjelennek. A keményfa tökéletes választás lehet, azonban a laminált formája festéket és lakkot tartalmaz.

Az linóleumnál tartsuk észben, hogy bár természetes alapanyagú, de újonnan erős szagot áraszt, ami az allergiásoknak légzőszervi irritációt okozhat, ezért az első pár napban nyissunk rendszeresen ablakot. Emellett nagy mennyiségű műanyagot is tartalmaz, ami vegyszerek formájában kerül a levegőbe.

Ha a kerámia lapok mellett döntünk, tartsuk észben, hogy könnyebben megtelepednek rajta a baktériumok, így rendszeresen kell őket takarítani. Ha lehet, akkor lássuk el szigetelőréteggel.

Támogatta: padlokontroll.hu – A betoncsiszolás szakértője

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>