Tiszta ágy = Egészséges bőr

A hálószobai higiénia sajnos nem annyira népszerű beszédtéma, mint a bőrápolás, a smink, az öltözködés, de szépségünkhöz nagyon is hozzátartozik. Mi lehet szebb, mint az egészséges, tiszta bőr? Sokan talán nem is tudják, mekkora problémát okozhat a ritkán cserélt ágynemű, a befülledt, nem tisztított matrac és a kimosatlanul használt alvós állatkák a gyerekágyakban.

Szerencsére nagyon sokat tehetünk a bőrünk egészségéért, ha tisztán tartjuk ágyunkat, rendszeresen cseréljük az ágyneműt, szellőztetjük, és időnként tisztíttatjuk matracunkat, valamint rendszeresen kimossuk a plüssállatokat, amikkel a gyerekek alszanak.

Kapcsolódó:

Még a mai világban is előfordul, hogy valaki tisztálkodás nélkül fekszik be ágyába. Mondanunk sem kell, ilyen esetekben az össze piszok, izzadtság, kosz, kórokozó az ágyneműkön landol, odaszárad, és ebben hempereg az illető egészen addig, míg sor nem kerül az ágynemű cseréjére.

Nem csupán mitesszeres, aknés, pattanásos és rossz megjelenésű bőrfelszínt eredményezhet a higiéniátlan alvás, de fertőzésveszéllyel is járhat. Az ágynemű és hálóruha azon dolgok közé tartozik, melyeket egészségünk érdekében rövid időközönként le KELL cserélnünk, ki KELL mosnunk vagy ki kell hajítanunk a kukába, ha épp olyan jellegű tárgyról van szó. Ilyenek még a fehérnemű, ruházat, törölköző, fogkefe, mosdószivacs, mosogatószivacs, konyharuha, lábtörlő, fürdőszobai kilépő.

Megdöbbentő eredményt hozott egy felmérés, melyben azt vizsgálták, hogy az emberek milyen időközönként cserélnek fehérneműt. Az átlagember számára valószínűleg egyértelmű, hogy legalább naponta új alsóneműt vegyen fel, a legtöbben minden tisztálkodás után friss, tiszta bugyit, alsónadrágot, zoknit és melltartót vesznek magukra. Sajnos azonban mint kiderült a nők 7%-a, a férfiaknak pedig 25%-a nem cserél naponta fehérneműt. Ebből az adatból kiindulva bele sem merünk gondolni, milyenek az ágyneműcserélési szokások.

Tiszta ágy = Egészséges bőr

Tiszta ágy = Egészséges bőr

Miért fontos az ágyneműcsere?

Az ágyneműnkre rengeteg olyan anyag kerülhet, melyben mikrobák, baktériumok, gombák szaporodnak el. Ezek jobb esetben „csak” kevésbé szép bőrfelszínt eredményeznek, de rosszabb esetben fertőzéseket is okozhatnak. Párnánkon zsír, hámsejtek, izzadtság és nyál is előfordulhat, paplanhuzatunkon és lepedőnkön szintén ezekkel kell számolni, valamint a különböző tevékenységekből származó egyéb organikus anyagokkal is. Hiába fürdünk meg lefekvés előtt, bőrünk természetes hámlását, izzadásunkat és nyálunk esetleges kicsordulását nem állíthatjuk meg. Hajunk is rengeteg mindent juttathat ágyneműnkre. Zsírosodása következtében faggyú, jellegéből adódóan porszemek és egyéb, a levegőben terjengő apróságok akadnak meg benne, majd jutnak párnánkra.

Ha ritkán cserélünk ágyneműt, a matrac sem lesz védve egy idő után. A lepedők erős anyaga csak egy bizonyos szintig képes beinni és nem tovább engedni az izzadtságot, így idővel sajnos a matrac is kap belőle. Onnan pedig sokkal körülményesebb kitakarítani, hiszen még a matrachuzat levétele is nehezebb, mint a takarót áthúzni. A huzat visszatételéről nem is beszélve. Extrém esetben pedig a matrac olyannyira elkoszolódhat, hogy a mélyebb rétegekbe is bejut a szennyeződés. Ilyen esetekben felszaporodnak benne a baktériumok, szagosodik, és már csak a csere segíthet.

Ha azt vesszük észre, hogy fáradt, tisztátalan a bőrünk, megszaporodtak a mitesszerek, pattanások, akkor érdemes ágyunk tájékán is körülnézni, hátha a nem megfelelő gyakoriságú ágyneműcsere, a higiéniátlan alvási szokásaink játszanak közre. Szintén fontos a törölközőcseréről is gondoskodni, ugyanilyen okokból kifolyólag. A törölközőnél plusz negatívum, hogy a nedves, meleg közeg még az ágyneműnél is jobban kedvez a mikrobák, gombák elszaporodásának.

Milyen gyakran cseréljünk?

Ágyneműt a higiéniára valamit is adó ember hetente cserél, de nem megvetendő megoldás a heti kétszeri garnitúracsere sem. Ha jót akarunk magunknak, akkor párnahuzatunkat bizony lecseréljük kétszer is a héten, hiszen arcbőrünk roppant érzékeny, valamint hajunk miatt a párnára sokkal több szennyeződés juthat. A téli időszakban ez megfelelő gyakoriság, azonban nyáron, a fokozott izzadás miatt a heti kétszeri ágyneműcsere nem opcionális, inkább nagyon is szükséges.

Az ágynemű lecserélése mellett vannak még fontos tennivalók. Minden nap, felkelés után fontos kiszellőztetni ágynemünket, kirázni legalább a párnát, hogy a nem cseppfolyós szennyeződések egy részétől megszabadítsuk. Ha tehetjük, a beágyazást is úgy oldjuk meg, hogy egész nap szellőzhessen ágynemünk.

Fontos a higiénia, ne feledkezzünk meg a matrac tisztaságának ellenőrzéséről, portalanításáról és szellőztetéséről sem!

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>