Több rostfogyasztással rengeteg súlyos betegség megelőzhető lenne

Az emberiség nagy általánosságban egyre egészségtelenebbül étkezik. Világszerte megnövekedett az emberek cukorbevitele, ami mellett rengeteg zsírt és nem rostos tápanyagot viszünk be szervezetünkbe, ami nem csak rendkívüli módon megterheli bélrendszerünket, hanem mindezen felül még nagyon súlyos betegségeket is előidézhet.

A Sanghaji Rákkutató Intézet szakemberei most közel egymillió ember egészségügyi adatait megvizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy azonnali és sürgető változásra van szükség, mert a magas rosttartalmú étrendet követők sokkal kisebb valószínűséggel szenvednek súlyos betegségtől, mint azok, akik a háttérbe szorítják az ilyen értékes tápanyagokat.

Az élelmi rost a legfontosabb tápanyagunk

Yang Yang, az elismert ázsiai professzor az intézet legnevesebb munkatársainak kutatómunkáját követően számolt be arról, hogy a fenti, a modern ember étkezési szokásait tekintve rendkívül aggasztó eredmények egyébiránt azzal magyarázhatók, hogy az élelmi rost az egyik legfontosabb tápanyagunk, ami a legsúlyosabb betegségek kockázatot csökkentheti. A statisztikák alapján ugyanis azt tapasztalták, hogy minél több rostot fogyasztott valaki élete során, annál kisebb esélye volt a szívbetegségre, az agyvérzésre, a diabéteszre, sőt mi több, még a daganatos megbetegedés kockázatára is.

Több rostfogyasztással rengeteg súlyos betegség megelőzhető lenne

Több rostfogyasztással rengeteg súlyos betegség megelőzhető lenne

A kutatók szerint ezek az eredmények elég meggyőzőek ahhoz, hogy mindenkit arra ösztönözzenek: sürgősen és drasztikusan növelje meg étrendjének rosttartalmát, mert ezzel az apró kis odafigyeléssel nagymértékben csökkenthetik a korai elhalálozás, illetve a súlyos betegségek kialakulásának kockázatát. Az eredmények szerint azok az emberek, akik naponta a legtöbb rostot fogyasztották – tehát étkezésük legalább fele ebből állt –, átlagosan 16 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg a fenti betegségektől, mint azok, akik ennél kevesebb rostot vittek be a szervezetükbe.

Az ajánlásokról

Hogy mégis mennyi rostot kellene fogyasztaniuk az embereknek? Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma a témával kapcsolatban kijelenti, hogy minden elfogyasztott 1000 kalóriából legalább 14 grammnak rostnak kellene lennie. Ez a napi átlagos ajánlott kalória-bevitel mellett azt jelenti, hogy a nők naponta legalább 25, a férfiak pedig 38 gramm rostot kellene, hogy elfogyasszanak.

A valóságban azonban az élelmi rost fogyasztása nem csak az Egyesült Államokban, hanem a világ többi részén, így lényegében az összes gazdaságilag fejlett országban lényegesen elmarad az iménti ajánlásoktól. A tengerentúlon például Victoria Burley, a Leeds Egyetem táplálkozáskutatója szerint alig ennek a felét fogyasztják el az emberek ahhoz képest, ami ajánlott lenne számukra. Noha nem készültek konkrét eredmények, de a szakemberek úgy tartják, hogy a gazdaságilag fejletlenebb országokban sokkal jobb arányokat tapasztalnának a rostfogyasztás kapcsán, mert ezekben a régiókban az emberek sok gyümölcsöt és zöldséget maguk termelnek meg és fogyasztanak, amivel gyakran az ajánlások dupláját is teljesítik naponta.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>