Tüdőszakorvosok figyelmeztetnek a szilveszter veszélyeire

Sokak szerint csoda szép, és ámulatba ejtő tud lenni a szilveszteri tűzijáték, mégis jobb utána nézni, mégis milyen hatással van a szervezetünkre. Egyesek szerint szilveszter nincs hangos petárdák, és színes tűzijátékok nélkül. Szakemberek szerint azonban a tűzijáték és a petárdázás kifejezetten negatív hatásokat gyakorol a szervezetünkre, hiszen jelentősen megnöveli a levegő kerülő finom por mennyiségét.

A német tüdőszakorvosok szerint szilveszter, és újév napján a levegőben keringő finompor terheltsége egész évben nem tapasztalható csúcsértéket képes elérni.

A finom por, amely a levegőbe kerül szilveszterkor

A szennyezett levegő folyamatosan ingerli a légutainkat, kimondottan gyakori ez a reakció a krónikus betegeknél, illetve a kisgyermekeknél. Ebből kifolyólag hívja fel a figyelmet évről évre a Német Pulmonológiai és Tüdőgyógyászati Társaság arra, hogy lehetőség szerint csökkenteni kell a petárdák, illetve a tűzijátékok használatát szilveszterkor, vagy ha lehet, mondjuk le róluk teljes mértékben annak érdekében, hogy ennyivel is kevesebb legyen a légszennyezés.

A felmérések szerint a németek szilveszter idején képesek 5000 tonna finomport a levegőbe juttatni, mely ilyenkor már igazán szélsőséges értékeket tud elérni. Szakemberek szerint ilyen magas értékek csak az évnek ezen az egy napján mérhető, a legtöbb város ugyanis az év egyetlen egy napján sem ér el ennyire rossz értékeket.

tuzijatek

A német törvények szerint a finompor napi középértéke az összes mérőállomáson maximum 50 mikrogramm per köbméteres eredményt érhet el. Ennek ellenére sajnos 2018 januárjában összesen 32 németországi állomáson mérték ennek az értéknek a többszörösét, mely az orvosok szerint már igen komoly károkat képes okozni az emberek egészségére tekintve.

Az értékek különösen magasak voltak Lipcsében, ahol a szilveszteri petárdázások, és a tűzijátékok miatt elérték az 1860 mikrogramm per köbmétert is. A nagyobb városokban, Münchenben és Nürnbergben pedig meghaladta az érték a 1000 mikrogramm per köbméter.

Forrás: szilvesztertipp.hu

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>