Valóban hatékonyak az érintés nélküli lázmérők?

A koronavírus miatt a közoktatási intézményekben, a munkahelyek többségében, de még a könyvtárakban is kötelező lett a lázmérés. Ezt természetesen érintés nélküli lázmérővel a legkönnyebb megtenni, viszont a nagy igénybevétel miatt sok eszköz nem adott pontos információt.

Számos MÉM és vicces tapasztalat látott napvilágot, miszerint ezek az eszközök nem is jók igazából, mert a kihűlés közeli állapotot is mérnek. De valóban ez a helyzet? Sokan, akiknek van ilyen készülékük, csak legyintenek, hogy a média ezt is nagyon felkapta, pedig a készülékek valóban hatékonyak tudnak lenni.

Természetesen, ahogy mindenből, ezekből a lázmérőkből is vannak olcsóbb és drágább fajták. Az érintés nélküli lázmérők, ahogy a nevük is mutatja, úgy mérik az ember lázát, hogy nem kell a hónunk alá vagy a szánkba dugni. A bőrünk fölé helyezzük, és pár másodperc alatt már meg is van az eredmény.

Ez a technológia óriási előre lépes a régi, higanyos lázmérőkkel szemben, hiszen nem tartalmaznak mérgező anyagot, és jóval gyorsabban hoznak eredményt. Régen 5-10 percig kellett a lázmérőz a hónunk alá szorítani, hogy eredményt kapjunk, most már pár másodperc is elég.

Az érintés nélküli lázmérő előnyei és hátrányai 

lazmero

A koronavírus miatta túlzott használat miatt azonban sokan megkérdőjelezik az eszköz hatékonyságát. Mielőtt levonjuk a végső következtetést egy hamis mérés átélése után, tudnunk kell, hogy miért is kaptunk rossz eredményt. Az érintés nélküli hőmérők, főleg az olcsóbb fajták egymás után több mérést nem tudnak hatékonyan végezni.

Végül is gondoljunk csak bele, hogyha a gyermekünk vagy mi magunk lázasak vagyunk, nem méregetjük fél percenként a testhőmérsékletünket.

Ha viszont csak akkor vesszük elő ezeket a lázmérőket, amikor valóban szűkség van rájuk. Jó szolgálatot tehetnek, főleg kisgyerekeknél, így, ha éjjel szeretnénk lázat mérni, nem kell a gyerkőc álmát megzavarnunk, csak a homloka fölé tartani az eszközt, és máris mutatja, hogy lázas-e vagy sem. A kijelző fénye sem erős, így az ilyen esetekben az érintés nélküli lázmérő igenis hatékony és hasznos megoldás.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>