Vigyázz, a túl kicsi melltartó egészségkárosító lehet!

A melltartó egészségkárosító hatása régóta foglalkoztatja az orvosokat. Először azt vették észre, hogy míg a nyugati nők közül, akinek ugye alapvető a melltartó viselése, sokkal többen küzdenek melldaganat problémával, mint a keleti területek vagy Afrika női lakossága.

Ezt követően elvégeztek egy kutatást 4500 nő részvételével, melyből kiderült, hogy a melltartót viselők között több a daganatos megbetegedés, mint a fehérneműtípus mellőzői között. Mi ennek az oka? Mint kiderült, a melltartó, különösen a push-up típusok és az itt-ott merevített, divatos darabok közvetve okozhatnak melldaganatot, mellrákot, de csak abban az esetben jellemző ez, ha a melltartó tulajdonosan rossz méretet hord. Sajnálatos, hogy a nők jelentős része, több mint 70%-a nem jó méretű melltartóval fixálja, emeli kebleit, így sajnos nagyon esélyesek a daganatok kialakulására.

Mit tesz a rossz méret?

A túl kicsi melltartók azért nevezhetőek közvetve rákkeltő ruhadaraboknak, mert szorosságuk miatt gátolják a megfelelő nyirokkeringést. Ez főleg a push-up darabokra igaz és a merevítős, kosaras darabokra, melyek kőkeményen képesek szorítani. A nyirokkeringésnek alapvető szerepe van a mell méregtelenítésében, így a gátolt, lassított keringés értelemszerűen roppant káros az egészségre nézve és nagy esélyt ad a daganat kialakulására. Komoly a veszély, mert az előbb említett kutatásból kiderült, hogy ilyen jellegű, divatos fehérneműk viselésével 125-szörösére emelkedik a mellrák kialakulásának kockázata. Ez a szám azokra igaz, akik a melltartót sohasem viselőkkel szemben egész nap hordják a szóban forgó ruhadarabot, tehát ha néhanapján, bizonyos ruhák alá szükséges is a push-up vagy a biztosan tartó kosaras típus, az még nem jelent semmit, ám reggeltől estig egy – a kelleténél kisebb méretű – melltartó viselése tulajdonképpen életünket rövidítheti meg. Megéri kockáztatni? Aligha hinnénk.

Magyarországon is tisztában vannak az orvosok azzal, hogy a nők legnagyobb része nem képes megfelelő melltartót vásárolni vagy épp direkt, a „kibuggyanó” látvány miatt egy mérettel kisebbe gyömöszöli bele magát. Dr. Dank Magdolna klinikai onkológus véleménye szerint ez okozza a sokakat érintő emlőfájdalmakat. Sajnos az az újabb és újabb, egészségtelen melltartó trendek egyre több daganatos megbetegedést indukálhatnak. A doktornő azt is elmondta, hogy a mell megtartására a széles pántú, megfelelő méretű, extrák nélküli melltartók alkalmasak.

Vigyázz, a túl kicsi melltartó egészségkárosító lehet!

Vigyázz, a túl kicsi melltartó egészségkárosító lehet!

A vékony pántú, jól mutató, extra darabok csupán a divat szempontjából mutatnak értéket, minden más szempontból hasztalanok, sőt, mint cikkünkből is kiderül, kimondottan ártalmasak lehetnek. A Semmelweis Egyetem klinikai onkológiai osztály vezetője azért hozzátette azt is, hogy teljesen biztosat csak akkor állíthatnánk ez ügyben, ha ötszáz melltartót viselő és ugyanennyi, melltartót soha nem hordó nőt folyamatosan figyelnének életmódjukkal együtt, évtizedeken keresztük. Ameddig ez nem történik meg, a melltartók egészségkárosító hatása logikusan levezetve igazolható csupán, mivel a mellrák kialakulásáért már bizonyítottan felelőssé tehető a helytelen táplálkozás, az ösztrogén hormon nem megfelelő szintje, valamint a mozgáshiány is.

Mit tehetünk?

A legfontosabb, hogy kényelmes melltartókat hordjuk, ha csak lehet és nyugodtan hagyjuk el a melltartó viselését minden olyan esetben, amikor nem látjuk kiemelkedően szükségesen, hogy rajtunk legyen. Természetesen egy-egy csodás darabért, amiben dekoltázsunk mutatósabb és mi is komfortosabban érezzük magunkat, szívünk igazán tud repesni, úgyhogy nyugodtan vásároljunk be belőlük. Arra azonban nagyon ügyeljünk, hogy a megfelelő méretet válasszuk, semmiképpen ne legyen kicsi, ne legyen szoros sehol!

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>