Csalánkiütés /urtica/ – Tünete, kezelése, okai

Sokan névről nem ismerik, mégis a bőrgyógyászatban gyakori betegségnek számít. A kiütés test szerte bárhol előjöhet. Méretét tekintve egy ötforintos nagyságútól kezdve egészen tenyérnyi méretűekig nőhet. A bőr felületéről kiemelkedő, viszkető, halvány vörös és fehéres egybefüggő folt. A kiütés lapos, puha, de legtöbbször hamar elmúlik.

Általában gyorsan előbukkannak, de jó esetben néhány óra alatt eltűnnek, rosszabb esetben napokig megfigyelhetőek maradnak. A csalánfoltok kellemetlenebb tünete az angioneurotikus ödémája, ahol az ajkak, szemhéjak, sőt még a nyelv is megduzzadhat.

Előfordulása

Gyakori betegség, Magyarországon minden negyedik embernél előfordul életében legalább egyszer. A nőknél gyakoribb a jelenség. Leginkább fiataloknál alakul ki az akut forma. Enyhébb formában gyorsan eltűnhet, de akut formában hetekig is láthatóak, szerencsére csak emberek 1-3 százalékánál fordul elő, 50 százalékuk angioödémás tünetekkel is szenved.

A csalánkiütés okai

A csalánkiütés allergiás reakcióként is jelentkezhet

A csalánkiütés allergiás reakcióként is jelentkezhet

A csalánfolt a bőr középső rétegében, azaz az irhában alakul ki. Ez a fajta ödéma a bőr ereinek emelkedett átjárhatósága miatt kel életre, amit legtöbbször a hisztamin felszabadulása miatt jön létre.  A hisztamin felszabadulásának több oka lehet, leginkább allergiás reakció váltja ki. Az allergének lehetnek gyógyszerek, baktériumok, élelmiszerek, adalékanyagok. A baktériumok ott lapítanak a szervezetünkben teljesen tünetmentesen és időzített bombaként várják valamilyen góc kialakulását. Ez lehet egy gyulladás, akár a torokban vagy a fogainkban. A nőknél petefészek-gyulladás, férfiaknál prosztatagyulladás is kiválthatja. A reakciót kiválthatja bőrre kerülő anyag is, kozmetikumok, növényi toxinok stb.

A csalánkiütés oka lehet bőrre ható fizikai nyomás, dörzsölés, izzadás, a meleg /akár napsütés is vagy éppen a hidegvíz vagy padló, hideglevegő/. Nem allergiás reakció még, az ételekre, italokra kapott kiütés. Normál esetben lebontják a hisztamint a bélcsatorna enzimjei, de gyomorsavhiány vagy gyomorsavtúltengés esetén ez nem garantált. Nem allergiás az intolerancia reakció. Ritkább esetben okozhatja a stressz, cukorbetegség vagy rossz pajzsmirigy-betegség.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása