Az Ytong ház sajátosságai

Az Ytong tégla minden kétséget kizáróan a hagyományos és egyben modern házépítés egyik legnépszerűbb falazó anyagának tekinthető, ami nagy méretei mellett könnyű súllyal rendelkezik, így nem csak gyorsan lehet vele dolgozni – amivel az építkezés ideje csökken –, hanem precíz munkára is lehetőséget ad.

Az Ytong tégla ugyanis kiválóan és könnyedén darabolható, rendkívüli pontossággal illeszthető, ennek megfelelően a falakra elegendő egy hajszálvékony vakolat is, a csempék pedig akár közvetlenül a falra is felhelyezhetők.

Miből készül az Ytong téga?

Az Ytong lényegében a mészhomokból készült tégla alaposan továbbfejlesztett változatának tekinthető, ami szinte csak természetes alapanyagokból készül, így fő összetevői a mész, a homok és a víz. A termék összetevőjének hivatalos elnevezése a pórusbeton, vagy más névvel gázbeton, aminek lényege, hogy az említett alapanyagokon túl alumínium-pasztát adagolnak hozzá, ami víz hatására képes gázt fejleszteni, ez pedig porózussá varázsolja a téglákat – már amennyiben megfelelő arányban történt a keverés. Ez a porózusság a tégla hőszigetelő képességét rendkívüli mértékben képes javítani, megmunkálhatóságát pedig nagyon megkönnyíti. Az Ytong téglát éppen emiatt a legideálisabb anyagszerkezetű, ezáltal az egyik leggazdaságosabb falazó anyagként tartják számon.

Az Ytong kapcsán tudni kell, hogy már nem csak egy szimpla anyagról beszélünk, egy tégláról, hanem egy komplett termékcsaládról, aminek keretein belül mindent megtalálhatunk a házépítéshez dolgok közül. A tégla kapcsán a legfontosabb előnyöket már felsoroltuk fentebb, azonban ezeken túlmenően is rengeteg kiemelkedő tulajdonsága van még, ezáltal a porózus, könnyed szerkezet miatt sokkal kevesebb terhet kell elviselnie az alapnak, valamint a födémeknek, és mivel nagyobb nyomószilárdsággal rendelkezik, mint a hagyományos téglák, a hagyományosabbnál lényegesen vékonyabb falak is elegendőek a megfelelő szigetelését. Számokban kifejezve egy 100 négyzetméteres hasznos alapterület esetén akár 4 négyzetméter is nyerhető ezzel.

Az Ytong ház sajátosságai

Az Ytong ház sajátosságai

Szigetelésben is kiváló

Noha a mészkőből készült téglákat a rossz szigetelésük miatt nem ajánlották, az Ytong túllépett ezen a speciális anyagkeveréknek köszönhetően, így nem csak hőszigetelése, hanem hangszigetelése is kiemelkedően jóra sikerült. Külön előny, hogy nem igényelnek külső szigetelést, sőt a külső vakolatréteget is minimalizálni lehet, ami növeli a költséghatékonyságot.

Természetesen a tények és az objektivitás mellett azért nem lehet szó nélkül elmenni, ezáltal az Ytong téglából készült házak hasonló tulajdonságokkal bírnak, mint a könnyűszerkezetes épületek, amelyek hőtároló képességük kicsi. Vagyis nyáron hamar felmelegednek – ha csak nincs árnyékolás –, télen pedig hamar kihűlnek, egyszóval bár szigetelésük kiváló, a lyukacsos vörös téglákhoz mérten van még lemaradása ennek a falazó anyagnak, de minden más tekintetben csak előnyről beszélhetünk.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása