Legfontosabb szűrővizsgálatok, melyeket évente érdemes elvégeztetni

A megelőzés legalább annyira fontos, ha nem fontosabb, mint maga a kezelés, pedig sokan nem veszik elég komolyan. Ahhoz viszont, hogy időben kiszűrhessük a bajt, vagy megtehessük a szükséges lépéseket a megelőzés érdekében, szűrővizsgálatokra van szükség.

A szűrővizsgálatok rendkívül fontosak, hogy időben fel lehessen fedezni egy betegséget, ennek ellenére nagyon sokan elhanyagolják ezeket. Ennek sokféle oka van, akad, aki nem veszi elég komolyan a dolgot, mások úgy gondolják, hogy még nincs tünetük, így vizsgálatra sincs szükség, megint másik azt sem tudják, milyen vizsgálatot is kellene kérniük. De melyek a legfontosabb csomagok, melyeket mindenképp célszerű rendszeresen elvégeztetni?

A vérnyomásmérés egy nagyon is fontos vizsgálat, melyet egyébként akár egy otthoni mérővel is rendszeresen elvégezhetünk. A magas vérnyomást sokszor már csak akkor veszik észre a páciensek, amikor már valamilyen szövődménnyel is járnak.

Évente legalább egyszer érdemes vér és vizeletvizsgálatot is kérni, mert ezek a vizsgálatok sokféle problémára fényt deríthetnek, amelyek még nem is okoznak tüneteket. A látásvizsgálatot is minimum évente egyszer célszerű elvégeztetni, akárcsak a rákszűrést, vagy az urológiai/nőgyógyászati vizsgálatokat.

A házi orvos is kiírja, de magánklinikára is mehetünk

ezrterimeg

A felsorolt szűrővizsgálatokat természetesen igényelhetjük a házi orvosunktól is. Egyszerűen csak fel kell őt keresnünk, és kérni, hogy vizsgáljon ki minket alaposan, és persze a korunknak megfelelő szűrővizsgálatokhoz is adjon beutalót. Ez persze viszonylag gyorsan meg is történhet, ám sokszor a vizsgálatokra nagyon sokat kell várni. A vér és vizeletvizsgálat viszonylag gyorsan megvan, de egy nőgyógyászati vagy urológiai vizsgálatra heteket, akár hónapokat is várhatunk, akárcsak egy rákszűrésre.

Az idő pedig nagyon fontos tényező egy betegség esetén, ha pedig a lehető leggyorsabban szeretnénk elvégezteti a vizsgálatokat, jobban járunk, ha a magán egészségügyet választjuk. Ennek persze az a hátránya, hogy fizetni is kell érte, mert a TB nem támogatja. Érdemes egészségbiztosításban gondolkodni, mert így a csökkenteni tudjuk a költségeinket, és persze a várakozási időt is le tudjuk rövidíteni.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása