Számítógépes játékok: pro és kontra

A szórakoztatóipar ifjú titánja. A számítógépes játékok töretlen népszerűségnek örvendenek több mint harminc éve. Egyelőre semmi nem utal arra, hogy ez a sikersorozat a végéhez közeledne, sőt!

Az IGN magazin is beszámolt róla, hogy a játékipar lassan tíz éve nagyobb profitot generál, mint Hollywood. A kilencvenes években született felnőttek közül sokak otthonában kap helyet konzol, vagy gamer PC, de az elsődleges célközönséget továbbra is a fiatalok jelentik.

Sok szülőnek okoz gondot, hogy gyermeke elhanyagolja a tanulást, vagy összecsapja a házi feladatát, hogy előbb ülhessen kedvenc játéka elé. Tény, hogy komoly addikciót válthatnak ki, és néha a kamaszok szociális életére is negatív hatást gyakorolnak. A túlzásba vitt játék rontja a látást, ráadásul a számítógép előtt görnyedt testtartásban töltött órák a gerincnek sem tesznek jót.

Mivel a diákok napközben az iskolában vannak, célszerű lenne a délután egy részét a szabadban, levegőn tölteniük – ha ezt az időt mind egy monitor előtt mulatják, az akár D-vitamin hiányához is vezethet. A túlzásba vitt játékszenvedélyhez pedig általában egészségtelen étkezés (energiaital, rágcsálni valók) és mozgásszegény életmód társul.

Ezek a játékok, tehát számos veszélyt rejthetnek magukban, amennyiben kontroll nélkül engedjük gyermekünknek, hogy a virtuális világban kalandozzon. 

Szél a vitorlákba

nyelvek

A képzeletbeli érme másik oldala, hogy a játékok bizonyítottan javítják a szem-kéz koordinációt és a reakcióidőt. Továbbá a nyelvtanulásban is komoly segítséget képesek nyújtani. Mivel a játékos őszinte érdeklődéssel fordul felé, minden esetben elmondható, hogy érteni akarja, mi miért történik a képernyőn.

Ergo azok a diákok is osztatlan figyelemmel követik a dialógusokat, akik egy angolórán nem mutatnak hasonló lelkesedést. Manapság egyre több programot látnak el magyar felirattal, ami megkönnyíti az angol nyelven zajló beszélgetések értelmezését, a történet követését.

Amennyiben ez a lehetőség nem elérhető, célszerű szótárt használni – a gyerekek egyébként is hajlamosak megtenni ezt a lépést, hiszen ahogy fentebb említettük: érteni akarják a képernyőn zajló történéseket. Nyilván nem járható út minden egyes szó jelentését kikeresni, de ha csupán egy-egy kifejezés okoz fejtörést, az könnyűszerrel orvosolható.

A legcélszerűbb egyszerűen kezelhető online szótárt használni, ha belefutnak egy-egy kifejezésbe, ami még ismeretlen számukra. Ezzel a módszerrel néhány óra szórakozás alatt több új szót is memorizálhatnak és a tanulás szó szerint gyerekjáték lesz.

Természetesen a játékok csak akkor fejthetik ki a pozitív hatásukat, ha nem engedjük, hogy az élet más területeinek rovására menjen a szórakozás. A szülői kontroll feltétlenül szükséges, ugyanakkor, ha nyitott szellemiséggel fordulunk feléjük, ezek a programok gyermekünk hasznára lehetnek, miközben kikapcsolódást nyújtanak.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>