Allergizálhat a papagájtoll?

A különböző madarak tolla allergiát válthat ki, nincs ez másként a papagájok tollával sem. Általánosabb jelenség természetesen a baromfik tollára mutatott allergiás reakció.

Mivel egyre népszerűbbek a pihe-puha pehelypaplanok, melyek tollal vannak kitömve, egyre többen veszik észre, hogy a nyugodt éjszakai alvás helyett szipognak, tüsszögnek, fulladoznak vagy begyullad a szemük. Ezt ilyenkor a tollallergia okozza. Persze ez nem jelenti egyértelműen, hogy a papagájtollra is allergiásak leszünk, de nagy rá az esély, hogy igen.

És ahogyan a baromfik tolla allergiát válthat ki, úgy a papagájok tolla is. A tollallergiások között vannak olyanok, amelyek csak a papagájok tollára érzékenyek, nekik nem kifejezetten tanácsos otthon papagájt tartani. Persze a megfelelő higiéniás szabályok betartása mellett csökkenhetnek az allergiás tünetek, de ha valóban a tollra vagyunk allergiásak, akkor rendszeresen vissza fognak térni a tüneteink.

Papagájallergia, amelyet nem a papagáj tolla okoz

A papagájok, és persze más madarak is terjeszthetnek egy másik betegséget, mely szintén allergiás reakciókat válthat ki. Ezt a jelenséget a Chlamydia psittaci nevű baktérium okozza, mely a madarak tollában és ürülékében lehet jelen. A csípésük nem fertőz, de ha egy olyan madárral érintkezünk, amely ezzel a baktériummal fertőzött, akkor tüdőgyulladás szerű tüneteink jelentkezhetnek.

szinesek

Akkor is megfertőzhet minket a papagáj, ha nem értünk hozzá, ugyanis a száraz por is fertőzhet.

A betegség lappangási ideje 7-14 nap, a tünetek pedig, ahogyan azt már említettük a tüdőgyulladáshoz hasonlítanak, köhögéssel, tüsszögéssel, nehéz légzéssel jár. Egy könnyen fertőző betegségről van szó, így nem árt óvatosnak lennünk, ha papagájt tartunk, vagy olyan helyre megyünk, ahol papagájokat tartanak.

A betegségre általában antibiotikumot szoktak felírni, és gyakran kis sem derül, hogy nem tüdőgyulladásról van szó, hanem egy papagáj okozta fertőzésről, de a tünetek annyira hasonlóak, hogy nehéz észrevenni a különbséget. Szerencsére a tüdőgyulladáskor adott antibiotikum hatásos szokott lenni.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása