Ennyi kalóriára van szüksége egy egészséges szervezetnek

A fogyásra, illetve a fogyókúrás módszerekre ma már egy komplett iparág épült fel, és bár valóban vannak hasznos táplálék-kiegészítők, valamint diéták is, a leglátványosabb, nem mellesleg pedig legtartósabb eredményt csak és kizárólag akkor és úgy érhetjük el, ha teljes életmódunkat megváltoztatjuk a cél érdekében.

A sikeres fogyásnak ugyanakkor egyetlen kulcsa van, mégpedig az, hogy egy nap kevesebb kalóriát vigyünk be szervezetünkbe, mint amennyit felhasználunk. Ez a közhiedelemmel ellentétben korántsem jelenti azt, hogy éheznünk kell, hiszen a két dolog korántsem függ össze egymással.

A lényeg, hogy rengeteg olyan alacsony kalóriatartalmú étel létezik, amelyek a magas rosttartalomnak köszönhetően eltelítenek minket, ezáltal lehetővé teszik, hogy éhezés nélkül, mégis gyakoribb étkezéssel elegendő kalóriát tudjunk bevinni a szervezetünkbe, sőt mi több, kis odafigyeléssel még kevesebbet is, mint amennyire valójában szükségünk lenne. Ha ezt betartjuk, esetleg kombináljuk mozgással, semmi mást nem kell tennünk ahhoz, hogy beinduljon a tartós és látványos fogyás. Ehhez azonban ismernünk kell azt, hogy egy egészséges embernek mennyi kalóriára van szüksége a mindennapokban.

Ennyi kalóriára van szüksége egy egészséges szervezetnek (lásd a cikkben)

Ennyi kalóriára van szüksége egy egészséges szervezetnek (lásd a cikkben)

A táplálkozási tanácsadók szerint a nőknek 50 éves korig inaktív életmód mellett átlagosan napi 1800 kalória tökéletesen elegendő, de közepes aktivitás – például gyári munka, ritka testmozgás – mellett már 2000, aktív életmód, ezáltal gyakori testmozgás vagy rendszeres sportolás mellett 2200 kalória kell az egészséges élethez. Férfiaknál ugyanez inaktív életmód mellett 2200 kalóriánál kezdődik, átlagos aktivitás mellett azonban 2400-2600 kalóriára is rúghat, míg a rendszeres sportolók számára akár 2800 kalória is megengedett. Mindkét nem esetében 50 év felett 200 kalóriával csökkenteni kell a számokat. Hangsúlyozandó, hogy ezek csak irányadó mennyiségek, az anyagcsere gyorsasága ugyanis felülírhatja a számokat, ezáltal van, aki ezeknél sokkal többet fogyaszt, más azonban sokkal kevesebbel is beéri.

Ha viszont fogyni szeretnénk, érdemes matekozni kicsit a kalóriákkal annak érdekében, hogy naponta legalább 2-300 kalóriával kevesebbet vigyünk be szervezetünkbe ahhoz, hogy azt a hiányt lerakódott zsírtartalékainkból fedezze a szervezetünk. Ezt minden egyes nap nagyon nehéz lesz megvalósítani, de folyamatosan arra törekedjünk energiamérlegünkkel, hogy minimális mértékben kevesebb legyen a bevitt, mint a felhasznált energia. Ezt nem csak azzal érhetjük el, ha kevesebbet eszünk, hanem természetesen úgy is, ha többet mozgunk, de a legideálisabb általában a kettő hatékony vegyítése lesz. A szakértők szerint már napi 30 perces gyorsabb séta is rengeteg kalóriát emészt fel, de a legjobb eredményeket a zsírégető tartományban végzett kardió edzésekkel végezhetjük el, mint amilyen a futás, a kerékpározás vagy éppen az úszás. Amennyiben az elhízás hátterében nem hormonális okok állnak, akkor a kalória-bevitelre való odafigyeléssel, illetve a rendszeres mozgással garantáltan hatásos eredményt érhetünk el.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása