Lehet egészséges lakókörnyezet a tetőtérben is?

A tetőterek beépítése manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend, viszont még mindig sokan vannak, akik úgy gondolják, a tetőtérben nem lehet egészséges lakókörnyezetet kialakítani. Tartanak a penésztől, de sokan a klímák káros hatásai miatt aggódnak.

Alapvető tény, hogy a tetőterek könnyen túlmelegednek nyáron, így szinte kötelező elem a klíma, ami viszont, ha nem tisztíttatjuk ki rendszeresen egészségügyi kockázatot jelenthet. Ezeknek az állításoknak természetesen van alapja, viszont lehet tenni ellenük, és a tetőtérbe is egészséges környezetet teremthetünk.

Az egy alapvető feladat, hogy megfelelő szigeteléssel lássuk el a tetőteret. Ennek hiányában valóban elengedhetetlen lesz a klíma, de a fűtésszámlán is érezni fogjuk. A megfelelő, minőségi tetőablak megléte is fontos, hogy kellemes legyen a tetőtér hőmérséklete.

Természetesen ettől függetlenül szükség lehet klímára, ami csak akkor jelent számunkra kockázatot, ha nem tisztíttatjuk ki rendszeresen, évente legalább egyszer, és nem végezzük el a szükséges karbantartásokat. Ha erre odafigyelünk, nem kell tartanunk a legionellától vagy bármilyen más légúti betegségtől, amit a klíma okozhat.

Árnyékolókkal a kellemes hőmérsékletért

tetoarnyekolo

A kellemes hőmérséklet eléréséhez szükség lesz megfelelő árnyékolókra, melyek nemcsak a fényszűrésben játszanak nagy szerepet a tetőterek esetében, hanem a hővisszaverésben, hőszigetelésben is. Egy jó árnyékolóval 1-2 fokot is nyerhetünk, ami bár nem tűnik soknak, de valójában sokat számít. Ami szintén fontos az egészséges környezet elérésében, hogy friss levegő legyen a tetőtérben is.

Ezt egyrészt a klímával is elérhetjük, de a megfelelő szellőztetés is elég ehhez. Azt azonban tudunk kell, hogy a résnyire nyitott ablak még nem számít megfelelő szellőztetési módnak. Ahhoz, hogy a levegő megfelelően cserélődhessen, hetente legalább egyszer rendesen ki kell nyitunk a tetőtéri ablakokat, akár egy kis huzatot is csinálhatunk, így a régi, párás, áporodott levegő távozni tud, helyére pedig friss levegő érkezik.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása