Szerelemmel a lelki egészségünkért

Amikor szerelmesek vagyunk, akkor átjár minket az a különleges érzés, hogy minden rendben van, a világ szép, és senki és semmi nem tud minket felbosszantani, mert fél méterrel a talaj felett járunk. Ilyenkor a problémák is könnyebben oldódnak meg, vagy mi nem vesszük őket annyira komolyan.

Bele sem gondolunk igazán, hogy ilyenkor mennyi jó dolog történik a szervezetünkben, és hogy a lelki egészségünk is mennyit épül ezáltal. Pedig számos pozitív hatása van a szerelemnek a lelki egészségünkre nézve.

Talán észre sem vesszük, de magabiztosabbak vagyunk ilyenkor, és a problémamegoldó képességünk is sokkal jobb. Ennek persze köze van ahhoz is, hogy ilyenkor endorfin szabadul fel a szervezetünkben, amit boldogsághormonnak is szoktak nevezni, ez pedig szinte minden szinten hasznos ahhoz, hogy lelkileg is boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak legyünk. Emellett azonban a szerelem arra is képes, hogy a lelki eredetű bajokat távol tartsa tőlünk, mert ugyebár, aki boldog, nem szenved olyan problémáktól, mint a stressz vagy a depresszió.

Miért kerül el minket a depresszió, ha szerelmesek vagyunk?

hosszkapcs

Kutatások már bebizonyították, hogy azok, akik stabil párkapcsolatban élnek kevésbé hajlamosak a depresszióra, mint azok, akik nem. Emellett azonban az is bizonyítást nyert már, hogy akik szerelmesek, nem is küzdenek ezzel a betegséggel. Ennek oka valahol szintén az endorfin termelődésben keresendő, hiszen ha boldogok vagyunk és magas az endorfin szintje a szervezetünkben, akkor a depresszió is elkerül minket, nem lesznek komor gondolataink, nem zárkózunk magunkba, ha pedig valami negatív ér minket, azzal is könnyebben birkózunk meg.

A depresszió mellett számos más lelki eredetű betegség esetében is bizonyították már, hogy azok, akik szerelmesek könnyebben birkóznak meg ezekkel a bajokkal. A szerelem mind a testünk, mind a lelkünk számára nagyon jó hatással van, és bár erőltetni ezt az érzést nem lehet, de mindenképp érdemes megkeresni azt az embert, aki a társunk, a párunk lehet.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása