Ússzunk a boldogságban és az egészségben

Akinek van otthon medencéje, szinte bármikor hódolhat az úszás szenvedélyének. Ez nem csak jó szórakozás, rendkívül egészséges is. Megannyi jótékony hatása van, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, ha épp valamilyen mozgásformát keresünk. A mai rohanó világunkban fontos, hogy ne a problémáink körül forogjon az életünk.

Ebben az úszás sokban hozzájárulhat, hiszen bizonyítottan csökkenti a stresszt és segít, hogy testileg és szellemileg is frissebbek legyünk.

Sokan más sportot vagy mozgásformát nem űzhetnek izomsérülés vagy ízületi megbetegedések miatt. A vízben könnyedén és szabadon tudunk mozogni nem terhelve az ízületeinket, ugyanakkor szinte minden izmunkat megdolgoztatjuk úszás közben. Ezért javasolják minden életkorban, akár idősekről, akár fiatalokról van szó.

Sőt, a túlsúllyal küzdők számára is ideális lehet, hiszen rengeteg energiát emészt fel, amivel sok kalóriát elégethetünk. Természetesen a mozgás mellett tápanyagbevitelre figyelnünk kell, ha fogyni szeretnénk.

Nem csak fitté tesz, de gyógyíthat is

Kijelenthetjük, hogy az úszás az egész test működését pozitívan befolyásolja. A szív – és érrendszerünk egészségének megőrzésére kiválóan alkalmas. Úszás közben a szervezet rengeteg oxigént termel, ezzel fokozva a szív működését. Erősödik a szív izomzata, és a hajszálerek is. De nem csak a keringési rendszer, de a légzőszervrendszer is hatékonyabban működik azoknál, akik rendszeresen úsznak. A testi és szellemi frissesség megtartásához is nagyban hozzájárulhat, ezért érdemes minden nap úszni.

Bizonyos ízületi betegségnél kifejezetten ajánlják az úszást, mint mozgásformát, mert sokat segíthet a gyógyulási folyamatban. A depresszió leküzdésében is hasznos, hiszen a szervezet úszáskor nem csak rengeteg oxigént termel, hanem endorfint is, ami fokozza a boldogságérzetet.

Ha valamilyen degeneratív ízületi problémával, esetleg csontritkulással küzdünk, érdemes fontolóra venni, hogy beszerezzünk egy medencét a saját kertünkbe, így szinte minden nap élvezhetjük az úszás jótékony, gyógyító hatását.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása