Életmódváltással a teljesítmény problémák ellen

Manapság egyre többen vágnak bele életmódváltásba, melyet számos ok vezérelhet. Van, aki fogyni szeretne, mások valamilyen betegség (magas vérnyomás, pajzsmirigy rendellenesség, inzulin rezisztencia, cukorbetegség stb.) miatt jutnak erre a döntésre, de az sem ritka, hogy a merevedési zavar miatt dönt úgy valaki, hogy érdemes változtatni az eddigi érkezési és sportolási szokásain.

Ez talán furcsának tűnhet, de a merevedési problémákat okozhatja drog és alkoholprobléma, ami bizony komoly életmódváltást igényel a függőség kezelése után/mellett, de például a szív és érrendszeri vagy anyagcsere betegségek kísérő tünete is lehet ez a probléma, amelyek szintén igényelhetnek életmódváltás.

Természetesen, mielőtt bármilyen szokásunkon változtatnánk, érdemes szakember tanácsát kikérni. Ha valamilyen betegség okozza a gondot, azt előbb az orvosunkkal érdemes tisztázni, és vele egyeztetni az életmódváltásról. Lehet, hogy dietetikus, illetve személyi edző bevonására is szükség lesz. Az új életmód megtervezése nem egyszerű, betartani pedig még ennél is nehezebb, de nem szégyen külső segítséget is igénybe venni, hogy sikeres legyen.

A lelki eredetű bajok esetén is segíthet egy új életmód?

egiseg

Érdekes kérdés, hogy egy új életmód (más táplálkozási szokások vagy egy a rendszeres sportolás) a lelki eredetű merevedési problémákon is segíthet-e? A helyzet az, hogy valószínűleg igen, viszont egyáltalán nem mindegy, hogy milyen problémáról van szó. Ha a stressz, a túlhajszolt életstílus vagy épp a depresszió okozza a gondot, akkor a sport jó hatással lehet ezekre a lelki eredetű problémákra, így pedig az ágybéli teljesítményre is.

Ugyanakkor elengedhetetlen, hogy fényt derítsünk a probléma valódi okára, és szakember segítségével utána járjunk, mi okozza a bajt. Ha ez sikerül, akkor lehet, hogy maga a szakember fogja javasolni, hogy sétáljunk többet, kezdjünk el sportolni, esetleg egészségesebben étkezni. Az életmódváltás sem megoldás minden problémára, viszont jó hatással lehet ránk testileg és lelkileg egyaránt, így érdemes belevágni. Persze nem mindegy, hogy milyen diétát/étrendet próbálunk, illetve milyen új mozgásformába vágunk bele.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása