Így kezdj neki egy fogyókúrának

Amennyiben az ember szembesül azzal a problémával, hogy a ruhái túl feszesek, esetleg egyik-másik már rá se jön, akkor ott bizonyára egy kisebb-nagyobb súlyprobléma lépett fel, amit sürgősen orvosolni kell. Sokan úgy hiszik, hogy ilyenkor jön az önsanyargatás, a hetekig tartó étkezés, azonban elegendő csak egy kicsit ismerni a testünket ahhoz, hogy ráébredjünk arra, ez mekkora butaság.

A fogyókúrának ugyanis soha nem arról kell szólnia, hogy szenvedjünk, hanem arról, hogy leadjuk felesleges kilóinkat. Ehhez pedig máris mutatjuk az első és legfontosabb lépéseket!

Fogyókúra pár hétig? Nem, életed végéig!

A modern társadalom legnagyobb hibája, hogy olyan rossz és élhetetlen étkezési szokásokat vett magára a nagy jólétben, hogy amiatt a legtöbben észre sem veszik, hogy csak az étrendjük megreformálásával automatikusan fogyni kezdenének. A legtöbb ember például egy nagy adag szénhidráttal, kvázi felesleges kalóriával kezdi meg mindennapját, majd ebédig még további szénhidrátadagot ad hozzá mindehhez, és ha ebédre jut is valami elfogadható étel, a délután rendszerint a nassolásról szól, minimális gyümölcs- és zöldségbevitellel.

Több rostfogyasztással rengeteg súlyos betegség megelőzhető lenne

Több rostfogyasztással rengeteg súlyos betegség megelőzhető lenne

A magyar lakosság többsége így étkezik, és a legtöbben csodálkoznak, hogy híznak. Ilyen étrend mellett márpedig nem kellene csodálkozni rajta!

Éppen emiatt érdemes elfelejteni a fogyókúra kifejezését – a diétát pedig pláne, hiszen azt a beteg emberek használják –, mert a párhetes kúrák rendszerint csak arra jók, hogy összezavarják a szervezetet, ami utána még nagyobb súlytöbblet felhalmozásával fog reagálni.

A lényeg és a kulcsszó tehát az életmódváltozás! Próbáljunk meg tehát úgy változtatni, hogy arra ne időszakosan gondoljunk, hanem rendezkedjünk be tudatosan arra, hogy életünk végéig mellőzzük a szénhidrátokat, a cukrot, a zsírokat, mert ezekre olyan nagy mennyiségben, mint ahogyan manapság fogyasztjuk, nincs szüksége a szervezetünknek. Hogy emiatt le kell mondanunk a finom falatokról? Ez is a butaság, elég csak egy megfelelő szakácskönyvet vásárolni ahhoz, hogy ez a hipotézis rögtön megcáfolható legyen.

Nincs nassolás

Így kezdj neki egy fogyókúrának

Így kezdj neki egy fogyókúrának

Persze a változtatás is egy olyan dolog, ami nem megy egyszerűen. Az első lépés például az, hogy megváltoztatjuk étkezési szokásainkat. Ennek részeként a napi három étkezésről térjünk át a napi 5-6-ra, amiből legalább kettő egy kiadós zöldség- vagy gyümölcsadag legyen. Figyeljünk a mennyiségi eloszlásokra is, ezáltal reggelire együnk a legtöbbet, és bár az ebéd még lehet bőségesebb, de a vacsorát már csak finoman adagoljuk, és miközben az alkohol fogyasztása tilos – rengeteg felesleges kalória van benne –, a cukor fogyasztását is igyekezzünk felváltani valamivel, a nassolásról pedig abban a formában, ahogy eddig alkalmaztuk, tegyünk le.

Ha mindezt tudatosítottuk magunkban, likvidáljuk otthonról az összes kísértő ételt és nassolni valót, majd menjünk el vásárolni, méghozzá tudatosan. Ha úgy könnyebb, kezdetben állítsunk össze magunknak komplett menüt a hétre, és vásároljuk meg hozzá az összetevőket. Nézzünk bátran recepteket, hiszen egészségesen is lehet istenien finomakat enni, sőt még akár a nassolás is belefér. Csokoládé helyett azonban válasszunk müzlit, aszalt gyümölcsöt, vagy készítsünk magunknak valami finomságot, például egy jó gyümölcssalátát.

Mit ehetünk?

Több dolgot, mint azt gondolnánk! Elsőként ott vannak a gyümölcsök, az alacsony cukortartalmúakból szinte korlátlan mennyiséget fogyaszthatunk, de ez a helyzet a zöldségekkel is, amelyeket salátaként, gőzölve vagy párolva is ehetünk. A főzelék is jó megoldás lehet, ha találunk alternatívát a hagyományos rántásra. Ami fontos, hogy nagyon sok rostot fogyasszunk, hiszen ennek, és a rengeteg vízfogyasztásnak óriási szerepe van abban, hogy az anyagcsere beinduljon, és ezzel a súlycsökkenés is megkezdődjön. Próbáljunk meg emellett mindig lassan étkezni, jól megrágni a falatot, ami nem csak a teltségérzetet növeli, hanem ezen túlmenőem az emésztőrendszerünknek is jobb lesz.

Felejtsük el azt is, hogy nem ehetünk húst az életmódváltással! Igenis ehetünk, de például a zsíros marha és disznóhúst kerüljük el, helyette pedig együnk nagyon sok halat – főként tengeri halakat –, és baromfit, utóbbit bőr nélkül addig, amíg gyorsabban és látványosabban szeretnénk fogyni. Ügyeljünk arra is, hogy nagyon sok fehérjét vigyünk be a szervezetbe – a fehérje lebontásához sokkal több kalória kell, vagyis ez fogyaszt –, így jöhet a tojás keményen vagy lágyan, a zsírmentes sajt, a zsírszegény joghurt és így tovább.

Az evés mellett fontos, hogy az ivást is megreformáljuk. Nincs cukros tea – maximum mézes –, nincs üdítő, energiaital, semmi cukros dolog, csak és kizárólag tiszta, szénsavmentes ásványvíz, és abból is legalább 2-3 liter naponta. Ha mindezt kiegészítjük egy kis sporttal, nem csak a fogyás indul be rögtön, de garantáltan olyan egészségesek is leszünk majd, mint a makk.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása