Az egészségtelen fogak következményei

Az egészségtelen száj bizonyos következményei szabad szemmel is láthatóak, mások viszont rejtve maradnak. Ezeket csak akkor szoktuk észrevenni, amikor hirtelen fájdalomra panaszkodunk, és gyanítani kezdjük, hogy valami nincs rendben a fogainkkal.

Szerencsére egyre több embert érdekel, hogy mik a leggyakoribb tünetek és betegségek, amelyekben szenvedhetünk, ha nem vigyázunk a fogaink egészségére.

Leggyakoribb betegségek és tünetek

A szájban felhalmozódott baktériumok által okozott rossz leheletet mi nem mindig vesszük észre, de a környezetében élők igen. Az is feltűnő lehet, hogy kellemetlen ízt érzünk a szájban, még ha a szagra nem is leszünk figyelmesek.

A fogkő, az a sárgásbarna réteg, amely a fogak között és az ínyen (sőt, még az íny alatt is) képződik, nem más, mint bakteriális lepedék, amelyet nem sikerült időben eltávolítanunk a fogakról, és amely olyan mértékben megkeményedett, hogy normál fogmosással már nem lehet eltávolítani.

A duzzadt vagy vérző fogíny olyasmi, amit sokan normalizálnak, pedig nem kéne. Ha az ínyünk vérzik, az azért van, mert a szájban felhalmozott baktériumok ínygyulladáshoz vezetnek. Ha pedig pluszban dohányzunk is, akkor biztosan ínyproblémáink lesznek, bár a vérzést megúszhatjuk, mivel a dohány érösszehúzódó hatású.

feherfogak

Az is gondot okoz, amikor a fogkő túlságosan felhalmozódig. Ez egy lényegében csendes betegség, és ha nem kezelik időben, akkor a fogakat tartó csontot és ínyt olyan mértékben tönkreteszi, hogy a fogaknak már nem lesz hova kapaszkodniuk, és végső fázisában kieshetnek.

A szuvasodás akkor jelentkezik, amikor nem távolítjuk el hatékonyan a foglepedéket és az ételmaradékot a fogainkról. Ilyenkor a baktériumok a lepedékben lévő cukrokkal és keményítőkkel táplálkoznak, és eközben savakat termelnek, amelyek eltávolítják a fogzománc ásványi anyagainak rétegeit. Ha nem vesszük észre időben, akkor a végeredmény egy szuvas és lyukas fog lesz.

Ha hosszú időn keresztül elhanyagoljuk a fogainkat, akkor ugyanazzal a következménnyel kell majd szembe néznünk, a fogak elvesztésével.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása